GALERİ

www.ozkanturker.com


 

Anasayfa  Galeri Menü

Hansa Brandenburg W-29
Flashback 1/48
Özkan Türker

 

Birinci Cihan Harbi 'nin eli yüzü düzgün tek deniz uçağı budur sanırım. Henüz emekleme dönemindeki havacılığın hem deniz uçağı hem de tek kanatlı olarak görev yapan uçağı bence iyidir. Aynı dönemin uçaklarında örümcek ağı gibi telden ,kablodan geçilmezken modelimizde kumanda telleri hariç sinirleri gerecek hiçbir gergi teli v.s bulunmuyor.

Flashback 'ın kiti short-run denilen bir sistemle üretildiğinden kalıbı çok temiz sayılmaz. Model üzerinde birçok çapak ,yüzey pürüzleri ve her zamanki gibi iki gövde yarısının asimetrik yapısı görülüyor. Gövde iki parçasını alttan veya üstten eşitlediğinizde diğer tarafta bariz bir fark meydana çıkıyor. Ben doğal olarak tercihimi üst tarafın düzgün görünmesinden yana kullandım. Gövdeyi arkadan başlayarak yapıştırınca ön tarafta kasılıyor ve yaklaşık 0.7mm lik bir boşluk bırakarak toparlanıyor. Bu boşluğu plastik levhadan kesilen bir parça ile takviye ederek doldurdum. Kit içinde plastik parçaların yanısıra resin motor, kokpit ve makineli tüfek detayları çıkıyor. Bunları metalden verilen diğer detay seti tamamlıyor. Kokpit detayları şaşırtıcı şekilde kit içine rahat oturmasına rağmen güzel motor detayının oturması biraz sıkıntılı ve ekzantrik milinin biraz kısaltılması gerekiyor !.

Aslında bu kitle ilgili kritikleri okuyunca pek çok hatası olduğunu ve düzeltmek için epey bir para ödemek gerektiği görülüyor (mesela çıkartma olarak verilen petek kamuflaj yanlışmış ). Ama hiçbir şey olmamış gibi modeli yapmaya devam edelim,sonuçta mükemmeli yakalamak oldukça zor.

Modelin gövdesini topladıktan sonra montaj işlemlerini durdurup boya işlemine geçmek gerekiyor. Bu aşamadan sonraki montajlar sadece boyanmış parçaların birbirine yapıştırılmasından ibaret. Modelin gövdesi yapım kılavuzunda açık mavi olarak tanımlanmış . Yani " sarı çizmeli " deseler daha kolay olacak işimiz. Netteki ve elimdeki bilgileri karıştırmama rağmen herhangi bir referans boya numarasına rastlayamadım ve yine "kocakarı karışımı" Tamiya boyalarla kutu kapağındaki renkleri yakalamaya çalıştım. Gövdeyi boyadıktan sonra sıra kanat ve kuyruk için verilen bal peteği (Lozenge) kamuflaj çıkartmalarını kullanmaya geldi. Oldukça büyük olan kanatlara bu çıkartmaların yırtılmadan ve düzgün bir şekilde yapıştırılması çok büyük dikkat ve sabır gerektiriyor. İlk çıkartmayı suda ıslatıp ayırınca bir sürprizle karşılaştım : Petek kamuflajın üç renk olması gerekiyordu. Ama çıkartma üzerinde sadece iki renk vardı . Yani üçüncü renk ( gövde rengi ile aynı tonda mavi) boya olarak kanat ve kuyruğun üst yüzeyine atılacaktı. İşin komik yanı yapım kılavuzunda bu konuyla ilgili hiçbir uyarı koymamışlardı. Neyse bir şey daha öğrendim diyerek kanat ve kuyrukları da gövde rengi ile boyadım. Boyanın kurumasının ardından çıkarma şeklindeki kamuflaj desenini kanat ve kuyruk parçalarına oturttum. Çıkartmalar çok ince ve yüzeye hemen yapıştığı için dikkatli davranmak gerekiyor. Tamamen oturduğunda düzeltme yapmak için hiç şansınız yok hemen yırtılmaya başlıyor.

Bütün parçaların boyama ve çıkartma işlemleri tamamlandıktan sonra son montaj kısmına geçtim. Uçağı botlar üzerinde tutan dikmeleri pergel ile ölçü alarak dikkatli bir şekilde yerleştirdikten sonra kanatları yapıştırdım. Yapıştırma esnasında kanat uçlarından kanat açıları simetrik ve doğru olacak şekilde mastar koyarak kontrol ettim. Botlardan kanatlara giden desteklerde biraz boy farkı oluştu fakat bunları da bir miktar kısaltarak kanat altındaki yuvalarına yapıştırdım.

Uçağın pervanesine ahşap görüntüsü vermek için önce tan rengi attım. Sonra kahverengi yağlı boya kullanarak ahşap izleri yaptım. Tamamen kuruduktan sonra üzerine vernik atarak yağlıboyayı sabitledim.

Kitte çıkan resin ve metal parçaları kullanarak makineli tüfekleri yaptıktan sonra metalik boyadım. Kuruyunca üzerine siyah yağlı boya ile geçtim. Pilot mahallinin her iki yanında bulunan makineli tüfeklerin yuvaları tam açılmadığı için buraya oturtmak biraz problemli oldu ama sonuçta "japon" yapıştırıcısına itiraz edecek bir parça henüz olmadı. Modelin kumanda tellerini ise Rosemont Hobby'den aldığım çok ince çelik tellerden yaptım Model üzerinde sadece detay çizgilerini belli etmek amacıyla siyah yağlı boyayı incelterek kullandım.

Doğruluğu tartışılır olsa da model bitince epey hoşuma gitti. Önemli olan da bu zaten...

 

Özkan Türker©2004

 
Bu sayfadaki yazı ve fotografların tüm hakları  www.ozkanturker.com sitesine ve yazarına aittir. İzinsiz kullanılamaz.