GALERİ

www.ozkanturker.com


 

Anasayfa  Galeri Menü

Supermarine Spitfire Mk Vb
Tamiya 1/48
Tolga Ülgür

 

Tarihçe

İkinci Dünya Savaşı boyunca ve sonrasında Türkiye dahil çok sayıda ülkenin hava kuvvetleri tarafından kullanılan Spitfire
MkV'leri savaşın en bilinen tayyarelerinden biri olarak tanımlamak pek yanlış olmaz kanaatindeyim

Spitfire MkV  en fazla sayıda üretilen Spitfire versiyonu oldu,(6.472 adet). Önceki versiyon MkII'lerden tadil edilerek üretilen prototip model ilk uçuşunu 1940 Aralık ayında yaptı. Mk Va'lar 1941 haziranında Vb'ler ise aynı yılın eylül ayında boy göstermeye başladılar. MkV'lerin üretimi 1943 yılına dek devam etti. Spitfire MkV'ler savaş boyunca Avrupa, Akdeniz, Uzakdoğu,  Avustralya, Çin-Burma-Hindistan, Ortadoğu gibi birçok bölgede  kullanıldılar. 

MkV'lerde, önceki versiyondaki 1175 beygir gücünde Merlin 12 motoru yerine 1470 beygir gücünde Merlin 45M motoru kullanıldı. Daha sonra 50 M  ve 55 M motorları da devreye girdi. Mk V'in hızı  motor değişikliği ile 571 km/h den 602 km/h ye yükseldi. Bu versiyonda da 3 palli pervane kullanıldı. 

Mk V ler kanatlarındaki  silah kapasitesine göre sınıflandırıldılar.

-Mk Va (A wing): Kanatlarda 0,303 inç'lik 8 adet  makineli tüfek ( 94 adet üretildi).

-Mk Vb (B wing): Kanatlarda 0,303 inç'lik 4 adet makineli tüfek  ve 20 mm lik 2 adet makineli top (3911 adet üretildi).

-Mk Vc (C wing) :  Kanatlarda 4 adet 20 mm'lik makinalı top (2467 adet üretildi).

 6472 adet Mk V’in 1348 adedi “Supermarine” tarafından ,4489 adedi “CBAF” tarafından (Castle Bromwich Aircraft Factory – Birmingham) ve 635 adedi “Westland” tarafından üretildi.        

Modeli yapılan uçak,  1942 ağustos’unda Manston'da  RAF bünyesindeki 403.  filo komutanı Syd Ford’un uçurduğu “BM344 KH-P” numaralı “Phyl  Marie” isimli Spitfire Mk Vb.

Model

Tamiya 1/48 ölçekteki yeni kalıp birçok modeli gibi,  Spitfire Mk V modelini de 90’lı yılların ortasında çıkardı. Gayet rahat yapılan modelde parçaların uyumu mükemmel olarak tanımlanabilir. Allah şımartmasın..

Kutudan çıkan gayet kaliteli plastikten imal parçalar 2  adet çerçeveye makul şekilde dağıtılmış ve üşenilmeyerek her zamanki Tamiya özeniyle ayrı ayrı poşetlenmiş. Buna ilave olarak şeffaf parçalar da ayrı bir poşette ikamet etmekteler. Çıkartmalar iki ayrı parçada verilmişler ve bilinen modelcilik tarihi  boyunca olduğu gibi halen çok kalınlar...Tavsiyem; ne yapın edin, mutlaka sonradan kaliteli bir çıkartma seti edinerek modeli bitirin.

Genel olarak model kutudaki parçalarla gayet güzel bitirilebilmekte (Çıkartma seti hariç). Bu nedenle ilave detay setleriyle flört etmek modelcinin zevki ve de tercihine kalmış.

Yapım:

Bu modeli yıllar önce yapmıştım ve bir şeye benzediğini düşünmüştüm.Ancak zaman geçtikçe bunun düşündüğüm şeye yeterince benzemediği  kanaatine vardım. Sonuçta,  talep üzerine babama hibe ederek hızla uzaklaştırdım yakınımdan.

Hal böyle olunca dolapta (camlı)  hiç Spitfire MkVb kalmadığından, yeni bir eli yüzü düzgün MkVb yapmaya karar vermem hiç de zor olmadı.

Yapım artık klasiklere girmiş olduğu üzere kokpit ile başlıyor. Kokpitteki tek ilavem Eduard'ın PE  kemerleri oldu. Koltuk, bakalit rengi simüle edilebilmek uğruna şu an hatırlayamadığım oranlarda kahve ,kızıl ve siyah renklerle karıştırılarak boyandı. Umarım bakalitin tonu konusunda kimsenin itirazı yoktur. Gerçi fotoğraf makinesinin ışığı, güneşin bilinmedik açısı  monitörünüzdeki parlaklık ve kontrast ayarlarından dolayı gerçeğinden bir parça farklı tonda görünme olasılığına rağmen emin olun ki, gerçeğine benzemesi için epey uğraşmışlığım vardır. Evet, biliyorum: oksijen hortumları  da kokpitte mevcut değiller, zira söz konusu elemanların çapının yanlış çıkma olasılığına karşı onları oraya koymama kararı aldım!!

Kokpitten sonra gövdenin içinde yer alan kokpit duvarları boyanarak eskitilmeye hazır hale getirildi. Enstruman panelindeki kabartma seviyesi bana yeterli göründüğünden çıkartma yerine dry brush ile detaylandırma yoluna gittim.

Gövdenin kapatılması ve kokpit eleman kümesinin kanat boşluğundan yerine yerleştirilmesinin ardından, kanatlara sıra geldi.Burada da yapım kılavuzundaki bazı rötuşlama uyarılarına dikkat ederek model toparlandı. Çok az tesviye ile astarlanmaya hazır hale geldi. 

Klasikleşmiş RAF renkleri uygulandı. Burada her zamanki Gunze ve Tamiya akrilikleri devreye girdi.Boya arkasından aşina olduğumuz vernikleme işleminden sonra çıkartmaların yerleştirilmesine sıra geldi.

Çıkartma olarak Aeromaster'ın 48-682 numaralı “After the Battle- Post Battle of Britain Mk V Spitfires pt 2” seti kullanıldı.

Bitime yakın, kutudan çıkan egzostları beğenmeyerek Ultracast'ın leziz Spitfire Mk V resin egzost setini edinmeye karar verdim. Edindim de...

Eskitme işlemlerinin ardından  mat Gunze vernik uygulaması ile model bitirildi.

İnsanı yormayan, kolay bitirilen, rehabilitasyon amaçlı olarak tanımlayabileceğim bu kiti herkes yapmalı ve rahatlamalı.

İyi modeller...

Tolga Ülgür

 

Referanslar: 

-         Aeromaster çıkartma seti # 48 682 After the Battle pt 2

-         Aircraft of WWII   - Stewart Wilson

-         Spitfire in Action –Squadron Signal

-         SAM Publication :Supermarine Spitfire part 1 : Merlin Powered spitfire

 

Bu sayfadaki yazı ve fotografların tüm hakları  www.ozkanturker.com sitesine ve yazarına aittir. İzinsiz kullanılamaz.