GALERİ

www.ozkanturker.com


 

Anasayfa  Galeri Menü

THK-16 Mehmetçik
3D (Üç Boyutlu) Modelleme
Özkan Türker

llk uçağın yerden kesilmesinden çok kısa bir süre sonra uçak siparişi vermiş, havacılığın önemini kavramış, varlığını sürdürebilmek için yaptığı savaşlarda uçağın eksikliğinin veya varlığının savaşları nasıl etkilediğini görüp idrak etmiş ama kendi uçak sanayisini bin bir sebeple bir türlü kuramamış bir ülkeyiz. Bugünün havacılık devlerinin yeni kurulduğu devirde aynı şartlarda bazen çok daha üstün imkanlarla başlayan uçak imalatı gayretlerimiz politik veya kişisel çıkar oyunları ile uzun yaşamadan sönüp gitmişlerdir. Havacılığa merakı olanlar bu konuları bilirler, her zaman da bunun tartışması yapılır ama sonuca bir türlü ulaşılmaz.

Bu yazımda yukarıda bahsettiğim şekilde tükettiğimiz havacılık geçmişimizin belki de en az bilinen uçağından bahsetmek istiyorum. Türk havacılığında kullanılan uçaklara konusundaki merakım yüzünden yaptığım araştırmalarda birkaç satır halinde bir jet-eğitim uçağı tasarlandığını öğrenmiştim. Mehmetçik adı verilen bu tasarım ne yazık ki kağıt üzerinde bir proje olarak kalmış ve hatta o kağıtlar bile muhtemelen memlekete fayda sağlaması için mukavva yapımında kullanılmak üzere SEKA'ya yollanmıştı. Çünkü çok uzun zaman bu "hayalet uçağımızın" bırakın detaylı bir çizimine, kara kalem çizilmiş bir profiline dahi rastlayamadım. Bu konuyla ilgili bilgi sahibi olabileceğini düşündüğüm yerlere bu uçak hakkında soru sorunca hayret dolu garip bakışlarla karşılaştım. Evet doğrudur jet uçağı denilince bizim aklımızda sadece F-16 vardır ama bundan elli yıl önce bazı idealist insanların jet eğitim uçağı tasarladığını düşünemeyiz bile.

Bütün bu olumsuzlukların yanında bazen mucizevi şeyler de oluyor tabii. Örneğin Almanya'da yaşayan bir havacılık tutkunu Sayın Tuncay Deniz bir araştırma sırasında Mehmetçik'e ait üç görünüş çizime ulaşıveriyor. Hani derler ya yerde ararken gökte bulduk diye. Bu da öyle bir olay. Çizim Tuncay bey tarafından Levent Başara'ya , ondan da bana gelince modelci beyni çalışmaya başladı.

Asıl niyetim kabaca ölçüleri belli olan bu uçağın 1/48 ölçekte bir modelini yapıp Kanatlar dergisinde yayınlayarak havacılığımızın kayıp bir sayfasını aralamaktı. Ancak ben hazırlıkları tamamlayamadan dergimiz yayın hayatına son verdi. Bu nedenle şu an için modelini yapmayı ertelediğim bu uçağın elimdeki şekliyle bilgilerini bütün meraklılarına sunuyorum.

Model yapımına başlamadan önce eldeki basit çizimi kullanarak uçağın bilgisayar ortamında üç boyutlu modelini oluşturmaya karar verdim. Bu şekilde uçağın yapısı hakkında bilgi sahibi olacaktım. İşim gereği kalıp ve model tasarımı için Power Shape isimli CAD programı kullanıyorum. Mesai saatleri dışındaki boş vakitlerimi değerlendirerek uzunca bir zamanda uçağın çizimini tamamlayarak burada gördüğünüz şekle getirdim.

Elimdeki çizim ölçekli ve detaylı olmadığından uçağın bazı bölgeleri mantık yürüterek tamamlayabildim. (Bu modelle ilgili daha sonraları uçak mühendisi olan bazı arkadaşlar tasarım hakkında bazı eleştirilerini yolladılarsa da uçağı tasarlayanın ben olmadığımı  hatta bu konuda hiç bilgim olmadığını izah etmek zorunda kaldım. Ben sadece modelciyim ve farklı bir teknikle sadece elimdeki çok kısıtlı bilgiye dayanarak bir modelleme yaptım. Tasarımın doğru, yanlış, uçar, uçmaz oluşu benim bilgimin dışında bir olaydır ve zaten olay 50 yıl önce kağıt üzerinde iken kapanmıştır..)

Çizimlerin tamamlanmasının ardından modeli metalik görüntüsün daha gerçekçi kılan "render" işleminden geçirdim. Gerekli bazı eksiklileri ve düzeltmeleri ise Corel Photo Paint programında yaptım

Önümüzdeki belirsiz bir zamanda da fırsat bulunca 1/48 ölçekli bir model yapmayı düşünüyorum. Detay konusunda da pek sıkıntım olacağını sanmam çünkü bu proje bir şekilde " what if " (*) diye tabir edilen modelcilik şekline giriyor. Modelin detaylarını (kokpit ,iniş takımı gibi) dönemin benzer uçaklarından esinlenerek yapmayı düşünüyorum. Bu uçakların arasında bu projenin çöpe gitmesine sebep olan T-33 ve Mehmetçik'le aynı motoru (Turbomeca Pimené) kullanan Fouga Magister var.

Bu araştırmanın sonuçlanmasında yardım ve desteğini esirgemeyen Sayın Tuncay Deniz 'e ve Sayın Levent Başara'ya teşekkür ederim.

Özkan Türker © 2003

 

 

What if : İngilizce bir kavram olup modelcilikte gerçeği olmayan bir modelin modelcinin hayal gücüne dayanarak yapılmasını ifade eder.

 
Bu sayfadaki yazı ve fotografların tüm hakları  www.ozkanturker.com sitesine ve yazarına aittir. İzinsiz kullanılamaz.