GALERİ

www.ozkanturker.com


 

Anasayfa  Galeri Menü

Douglas B-25D Mitchell “Tondelayo”
Accurate Miniatures 1/48
Tolga Ülgür
 

Accurate Miniatures artık yaşamıyor. Bir kaç yıl önce-yok yok çok daha uzun zaman önce- fişini çekti/çektiler. Bir tür ötenazi mi? Yoksa doğal ölüm mü? Tanrı bilir. Ve fakat sanal ecnebi pazarlarında bu müessesenin kitlerine hala rastlanabilmekte. Istenirse satın alınabilmekte. Ama bu mutasyona uğramış kur seviyesinden biz değil anca ecnebiler alabilir. Ben bunlardan birkaç tanesini çoook ama çoook uzun zaman önce usulca envantere almıştım.

O zamanlar “global likidite” olarak bilinen başı boş ve vahşi dolar sürüleri düşük faizden bıkmış, kabına sığamaz halde taşarak ve hatta bentleri aşarak  “emerging market” tabir edilen “gelişmeye niyetli lakin yürütmeye daha çok meyilli memleket”lere akmaktaydı. Eh, o açılıp saçılma esnasında bizim buralara kadar geldiler tabi. O bollukta bunlardan edinmek hiç de zor değildi. Memlekette döviz dirsek boyu; ahalinin özgüveni tavan yapmış ; memleketin kadrolu dilencesi bile dövizle konut kredisi alabiliyor. Almayana enayi gözüyle bakılıyor. 

Ahali parayı dağa, taşa ve betona gömüp  “büyüyorum, büyüyorsun, büyüyoruz amaney” adlı Orta Anadolu türküsünü çığırırken ben de bu plastik şeylerden bir portföy yaptım kendime. O portföy de TÜİK in büyüme verileri kadar olmasa da bir miktar büyüdü. Şimdilik pişman değilim, ama sonrasını bilemem.

Ve fakat tam da köşelerimiz zevkten dörtgenleşmiş, aya dört şeritli otoban yapmak fizibil mi değil miyi tartışırken, Sevgili Dolares lanet ağustos sıcağına daha fazla dayanamayarak cinnet geçirdi. Ahali şaşkın. Aramızda kalsın ben Saylonlulardan şüpheleniyorum. Var bir kıskançlık.

İlaçlı Gazozun etkisi pek çabuk dağıldı. Vay anasına . Kriz mi var yoksa bilader? Nasıl? Manipülasyon mu? Haaaa bilader..!!! Hıımm Bilader...!!!! Benim asıl üzüldüğüm mesele ahalinin kağıda gelen zammı, kitap fiyatlarına bakarak değil de Tuvalet kağıdına yapılan zam ile hissetmesi. Hoş olmadı bu durum.

Bu ahval ve şeraitte ölçekli model olarak yeni birşeyler satın almak pek mümkün görünmüyor. Aslında hiçbir şey almak mantıklı görünmüyor. Eski zamanlarda envantere giren kitlerle oyalanmak durumundayız. Şimdi onları kısık ateşte eritmenin zamanı.

Uzun zamandır bu kite neden elimi sürmediğimi bana sormayınız zira ben de bilemiyorum. Sıra mı gelmedi? kit mi ürktü? ben mi tırstım (neden tırstım ?) bu konu muallakta takılarak vakit geçirmekte. Her neyse; geçtiğimz yıl bitirdiğim bu kit üzerinde konuşmaya henüz sıra gelebildi.

Doktorum bu aralar detaylı tasvirlerden kaçınmamı öğütledi. Bu sebeple “Müessese” hakkında pek bir kelamda bulunmadan doğrudan özet kıvamında yapım aşamalarına geçmek niyetindeyim.

Modeli yapılan B -25D, 1944 yılında Yeni Gine – Nadzab daki 345 nci Bombardıman Grubu 500 ncü filoya ait Tondelayo. Referanslardan görüldüğü üzere camlı burun gövde rengi “Olive drab”a boyanmış ve silah sayısı 4 e çıkarılmış. Ayrıca gövdenin en arkasında bulunan pleksiglas konik şekilli parça çıkarılmış.

Elimdeki kullanma kılavuzuna göre yapım tabii ki kokpitten başlıyor. Ama ben gövdeden başladım.

   

Gövde parçalarının iç ve dış detayları oldukça iyi. Kitin piyasaya çıktığı yıllarda oldukça dikkat çekmişti. İşe gövde parçalarını ve bomba haznesini boyayarak başladım. Bomba haznesi Alclad marifetiyle metal rengine kavuşturuldu. Diğer bölümler “interior green” rengine boyandı.

Sonraki aşama kokpit kısmı. Kullanılan renk ecnebilerin “Dark dull green” olarak tabir ettiği koyumsu yeşil. Kokpitte Eduard’ın enstruman paneli ile Pavla’nın koltuklarını kullandım. Pavla’nın setinden mantıken bir çift koltuk çıkıyor.

Kokpit bölümü tamamlanıp gövdeye yerleştirildikten sonra gövde parçaları kapatıldı. Gövde parçalarının plastiği biraz fazla yumuşak ve esnek olmakla birlikte dikkatli çalışılırsa bir sorun çıkmadan birleşebiliyorlar. Ancak aynı iyimserlik burun kısmında geçerli değil. Kokpitin önündeki bölmenin tabanı ile üstündeki camlı tavanın birbirine uyumu pek başarılı değil. Bir türlü istediğim şekilde birleşemediler.  Sebebini bilemedim. Acaba plastik kit uzun süre ilgi gösterilmemesinin intikamını mı alıyor?

Yapılacak olan modelin burundaki camlı kısmı boyalı olacağından fazla dert etmeden ilerledim. Biraz tesviye ile halloldu.

Kanatlar bir araya getirildiler. Az miktarda tesviye ile tamamlandı bu süreç. Aynı esnada motor kaportalarına da başlamak gerekiyor. Tam da burada kitin zayıf noktasından bahsetmek gerekiyor. Müessesenin adı “Accurate Miniatures” olmasına rağmen motor kaportaları şekil olarak pek “accurate” değiller.

Bunları düzeltmek gerekiyor. Kimileri bu “cowling” lerin ağız kısmını törpüleyerek inceltme ve düzeltme yoluna gitse de ben sonuçtan memnun kalmadığımdan başka seçenekler aramıştım.

İlk önce merhum “Cutting Edge” erken ve geç dönem olarak iki düzeltme seti çıkarmıştı. Bunların nesli kısa sürede tükendi. Sonraları “DMolds” adında bir firma rezinden bir set çıkardı hem erken hem de geç dönem için. Ben de uygun kur seviyelerinden bunlardan birkaç tane edinmiştim .

Sonuç olarak bu rahatsızlığı gidermek için Dmolds’un geç dönem motor kaporta parçalarını kullandım.

Öte yandan Kutudan çıkan motorun halini de pek beğenmediğimden motoru da değiştirmeye karar verdim. Fazla seçenek yok. Quickboost’u tercih ettim.

Boyama Gunze akrilikleri ile yapıldı. Üst yüzeyler Olive drab, alt yüzeyler ise Neutral grey rengine boyandı.

Islak çıkartmalar Aeromaster ın “48 691 Best Sellers Marauding Mitchells Part IV” setinden alındı.

Bitime yakın hoşuma gitmeyen tekerlekler True Details in B-25 tekerlek setiyle değiştirildi.

İlaveten, her iki kanattaki ışıklar için Resicast in lenslerini kullandım.

Yeterince eskitme ve mat vernik uygulamasının ardından model bitti.

İyi modeller

Ekim 2018

Tolga ÜLGÜR

     
     
     
     
     
     

 

Bu sayfadaki yazı ve fotografların tüm hakları  www.ozkanturker.com sitesine ve yazarına aittir. İzinsiz kullanılamaz.