GALERİ

www.ozkanturker.com


 

Anasayfa  Galeri Menü

Waco CG-4A Hadrian
Italeri 1/72
Özkan Türker

 

Tarihçe :

Amerikan uçak imalatçısı Waco tarafından tasarlanan CG-4A , İkinci Dünya Savaşı sırasında Amerikan kuvvetleri tarafından asker ve malzeme taşımak amacıyla kullanılmıştır. Toplam onbeş firma tarafından yaklaşık 12 bin adet üretilen Hadrian ekonomik ve basit yapısına rağmen tam teçhizatlı 13 asker veya buna karşılık olarak bir Jeep veya 75mm'lik  Howitzer taşıma kapasitesi vardı. İlk olarak Temmuz 1943'te Sicilya'nın istilası sırasında kullanıldı. Bunun hemen ardından Normandiya Çıkartması ve Uzak doğu harekatlarında aktif olarak görev yaptı. Yapısı nedeniyle genellikle "tek kullanımlık" olan planörler iniş esnasındaki kazalarda kırıldı  veya görevini tamamladıktan sonra tahrip edildi . Modelini yaptığım planör Normandiya çıkartması (D-Day) esnasında kullanılmış.

Model :

Model ilk kez 1976'da çıkmış Italeri 'nin 1/72 ölçekli klasiklerinden . Gri plastik iki ve şeffaf bir çerçeve içinde 139 parçadan oluşuyor. Modelin detayları genel olarak kabarık verilmiş. Kit içinde iki figür (pilot ve paraşütçü) verilmiş. Kokpit ve gövde içindeki detaylar bu ölçekteki bir kit için yeterli sayılır. Ayrıca kanat dikmesi,iniş takımı,çeki demiri detayı gibi birçok hassas detay parçası da oldukça temiz verilmiş. Yapım klavuzu  tabir-i caiz ise "çarşaf" şeklinde ve oldukça anlaşılır. Çıkartma seti de oldukça temiz ve üç farklı dönemde kullanılan planör için çıkartma içeriyor.

Modelin yapımı gövde içindeki oturma gruplarının montajı ile başlıyor . Yapım klavuzu yan pencerelerin hemen yapıştırılması taraftarı ancak proje sonuçlanana kadar bunları temiz tutamayacağımı bildiğimden bunları model bittikten sonra Kristal Klear kullanarak yapmayı düşündüm. Oturma gruplarının montajı sürerken  zemin ve  yan duvarların da boyası atıp yağlı-boya  ile yıkama-silme işlemi uyguladım. Detaylar kabarık olduğu için güzel bir etki verdi. Zemin için Tamiya akrilik ten rengi (XF-15) uygulayıp üzerini Burnt Umber yağlı boya ile sildim. Yağlı boyayı  tahtaların boyuna fırça ile sürüp fazlasını yine fırça ile aldım . Yan panellerin yağlı boyasını ise kulak temizleme çubuğu kullanarak temziledim.

 

 

Kokpit kısmı gövdeden ayrı bir bölüm olarak verildiği için bu kısmı ayrıca yaptım. Gövdeyi kapatmaya çalışınca tam olarak kapanmadığını gördüm. Bu sorun kare kesitli gövde formlarında çok fazla ortaya çıkan ve enjeksiyon sonrasında plastiğin çekmesi ile ilgili teknik bir sıkıntı . Daha önce buna benzer bir problem DFS-230 modelinde de ortaya çıkmıştı ( o da planör ve kare gövde...) . Ne kadar macun, düzeltme  yapılsa da birleşme hattı hep belirgin olarak kalabiliyor. Buna en uygun çözüm gövdeyi birleştirdikten sonra gövdenin üzerine tamamen kapatacak ince bir levha ile kapatıp kenarlarını tesviye etmekten geçiyor. Bu kadar "teorik" bilgiyi buraya yazıp uygulamadan gövdeyi tamamladıktan sonra kanat ve kuyruk kısımlarını da yapıştırdım.

Modeli  boyama aşamasına getirdiğimde ilk önce seçmiş olduğum  D-Day  modeli için gerekli   "istila şeritleri"ni boyamaya karar verdim. Yapım klavuzunda şeritlerin kalınlık, adet  ve konum ölçüleri  detaylı olarak  belirtilmiş olduğundan işe önce beyaz rengi atarak başladım. Aynı zamanda tesviye hatalarını gösterecek bir "astar" görevi de gören beyaz tamamen kuruduktan sonra beyaz kalacak yerleri  Tamiya maskeleme bantı ile kapatarak siyah şeritleri boyadım...

Şeritlerin boyaması bitince tamamını maskeleyerek (siyahları 3M'in 801 numaralı maske bantı ile kapattım. Özel bir sebebi yok sadece daha kaliteli banttan tasarruf... ) önce alt grisini  daha sonra da üst Olive Drab rengini boyadım. Eskimiş görüntüsü için diğer modellerde de kullandığım aynı rengin üç tonu ile gölgelendirme yaptım. Modelin boyamasında Tamiya ve Gunze Sangyo akrilik  boyalarını kullandım. Boyama işlemi bitince az miktardaki çıkartmalarını yapıştırıp klasikleşmiş parlak vernik üzerine yağlı boya ve sonrasında yarı-mat vernik uygulaması yaptım. İniş takımı ve kanat dikmelerinin geri kalan parçalarının da  takılması ile modeli tamamlamış oldum.

Uzunca bir zaman "uzay projesi" modellerle uğraşıp "kuantum fiziği" problemleriyle bunalınca bu tarzdaki modelleri bitirmenin verdiği zevki tekrar yakaladığıma seviniyorum. Arada bir bu şekilde "küçük modeller" ile "büyük zevkler" aldığımız günleri hatırlamakta fayda var.

İyi modeller

Özkan Türker - 2006

"Bu modelin yapımı sırasında tütün ve alkol ürünleri tüketilmemiştir"

 

 

 

 

Konu mankeni  :  1/72 Hasegawa Willys Jeep

 

Bu sayfadaki yazı ve fotografların tüm hakları  www.ozkanturker.com sitesine ve yazarına aittir. İzinsiz kullanılamaz.