GALERİ

www.ozkanturker.com


 

Anasayfa  Galeri Menü

Jaguar GR1A
Airfix 1/48
Ahmet Dönmez

 

Göze son derece hoş görünen, zarif hatlı bu uçağın 1/48 ‘i ne zamandır yapmak istediğim bir kit idi. Fakat nedense bazı uçakların paylaştığı “kör talih” anlaşılan Jaguar’ın da yakasında yapışmış vaziyette , “Doğru dürüst bir F5 veya T-38” diye yırtınmayan kaç modelci var acaba ? Sonunda başka bir seçenek olmadığı için Airfix’in 1/48 i ile uğraşmak gerektiğini acı içinde anladım !


Kit oldukça gösterişli bir kutu içinde satılıyor , Bir iki sene önce “Kız Modelci” AyşeNur Havacılık Müzesi'nden almıştı , dolayısıyla fiatı hakkında pek bilgi sahibi değilim. Arada sırada Carrefour da ve Beşiktaş'taki Ali Osman bey de Heller kutusunda Fransız versiyonu satılıyor. Arada silah yükü ve İngilizlerin Laser mesafe tesbit radarı olan “keski burun-chisel nose-“ dışında bir fark olmaması gerekiyor sanırım , (meraklısına ; Ferranti imiş bu Laser rangerfinder’in markası)
Kitin gösterişi kapağın açılması ile son buluyor, içe detay olmasına rağmen panel aralarının kalınlıgı ve düzensizliği, kokpitte hiçbir detay olmayışı ( decal verilmiş, fakat sonradan fark ettim decaldeki konsol düzeni oldukça doğru) , ahşap kahve iskemlesi havasındaki koltuk ve kanatların firar kenarlarının ve diğer dış parçaların kalınlığı insanda bay Airfix hakkında oldukça spekülatif düşünceler uyandırıyor ! Fakat üzülmeyin ; bir miktar plastik levha , bolca sabır (her zaman olduğu gibi), epeyce zımpara ve macun ile eli yüzü düzgün bir şeyler yapmak olası..

 

Yapım kokpit ile başlıyor , çok özendiğim bu uçağa Neomega ' dan bir kokpit seti tedarik ettim, oldukça makul sayılabilecek bir paraya (galiba 6.5 $ mukabili) bay Neomega size inanılmaz bir koltuk , arka duvar, hud, konsollar, iç duvarlar sunuyor ,şiddetle tavsiye ederim . Kokpiti tamamladıktan sonra rezillik başlıyor : kokpitin hemen arkasındaki hava alığı gövde ile birlikte verildiği için içini temizlemek, genişletmek ve bunları yaparken de içe doğru giren gövdedeki birleşme yerini kaybetmek zorundasınız, Oysa detay kalitesi açısından daha iyi olan İtaleri'nin 1/72 sinde bu parça ayrı olarak veriliyor ve fotograflardan anlaşıldığı kadarı ile o parça gövdeden epey ayrık , maket bıçağı ile birleşim yerini kazıyarak en azından optik olarak koparabilirsiniz. Hava alığının üzerindeki 25 numaralı 2 adet anteni hemen atabilirsiniz, sonderece kalınlar çünkü . Esas kriz gövdenin ortasındaki soğutucu girişinde ; içe doğru girintili olan ve gene gövde üzerinde verilen bu girişin ortasındaki birleşme yerini kaybetmek olanaksız, o yüzden bu bölgeyi olduğu gibi kesip uygun açıda zımparaladıktan sonra 66 numaralı bomba yarılarından birini hafifçe arkaya doğru açılı olarak gövde parçalarından birine yapıştırdım , böylece girişin iç yüzeyi tek parça oldu , buruna ağırlık koymayı da unutmayarak gövdeyi kapatabilirsiniz.

 

Makete başlarken topların yuvalandığı parçaları (68 numaralı parçalar) ayrıca boyayıp , tüm gövde bittikten sonra yapıştırmayı düşünüyordum , fakat alıştırmaya çalışırken gövdeye oturduğu yerde oldukça geniş boşluklar kaldı , bu yüzden top çıkışlarını delip içlerine uygun çapta boru yerleştirdikten sonra gövdeye yapıştırıp araları plastik levha ile doldurdum. Benzer bir sorun hava alıklarında da var , özellikle üst tarafta gövde ile birleştiği yerlerde yükseklik farkları var , macun yetmeyince 35 ve 36 numaralı parçaların üstlerini levha ile besledim, macun ile kenarlarını da alıştırıp yerlerine taktım ,

Kanatlar oldukça sorunsuz, üst parçaların bir bölümü alta devam etmesine rağmen birleşimi sorunsuz, ve panel arasına denk geliyor ,fakat kanatları birleştirirken firar kenarlarını zımpara ile inceltmeyi unutmayın. Yatay dümenlerde de sorun yok ( eh orada da olsaydı bari !) Kuyruktaki 85 numaralı filetleri de atın onların yerine ince levhadan yapın ve maketin bitiminde japon ile yapıştırın , çünkü bu parçalar ve kokpit arkasındaki hava alığı üzerindeki, antenler çalışırken kırılmaya mahkum . Antenlerden söz açılmışken ; kuyruk üzerinde uca yakın bir anten var, bu antene Fransız ve İngiliz prototipleri dışında operasyonel uçakların fotograflarında rastlamadım , Kesmekte yarar var gibi geliyor ,

Cebelleşilmesi gereken bir nokta da üç parça olarak verilmiş burun ve gövde bileşimi , burada da bol miktarda sabır, macun ve zımpara devreye giriyor fakat mucizevi bir şekilde burunun ucundaki şeffaf parça plastiğe otururken bir sorun çıkarmıyor, sorunsuz diğer bir bölüm de motor çıkışlarının gövdeye birleştiği nokta,

 

İniş takımları oldukça karmaşık , (ana iniş takımının bir tarafı 8 parçadan oluşuyor) fakat dikkatlice temizlendiğinde (lastiklere macun çekmeyi unutmayın , bol miktarda kalıp çöküntüsü var)  ve birleştirildiğinde epey ikna edici oluyorlar , ana iniş takımları ve ön iniş takımlarında bolca hidrolik hortum var ve çeşitli kalınlıklarda .. Uçağın cüssesi dikkate alındığında ; oldukça sağlam ve ağır bir tasarım bu fakat “vardır  İngilizin bir bildiği” deyip geçiyoruz .. İniş takım yuvalarında hemen hemen hiç detay yok , ben de döküman yetersizliğinden buraları es geçtim . Gövde altında ayrıca kurcalanacak yer ; 79 ve 80 numaralı parçalar , bunlar motor soğutucu çıkışları olması gerekirken kitte iki tane “takoz” olarak verilmiş , arka kısımlarını delerek açmayı düşündüm , ama çok zahmetli ve kalınlıkların eşit olmayacağını düşündüğümden oturup levhadan yeniden yaptım , kalınlık olarak epey inandırıcı oldu , bunların da içini siyaha boyamayı unutmayın.

Uçak bitip , gövde ortasındaki keşif podu da takıldıktan sonra maket boyamaya hazırdı,bu kadar uğraştıktan sonra artık kriz geçirme aşamasına geldiğim için boyaması için Özkan Türker ' den rica ettim, o da her zamanki efsanevi sabrı ile beni kırmayıp boyadı . Gunze Sangyo boya kullanıldı . Kitten inanılmaz büyüklükte ve kaliteden bir decal sayfası çıkıyor ,iki uçak için :biri Çöl fırtınasında kullanılan 41. Kompozit Jaguar Filosundan “desert pink” XX733 / Şubat 1991 diğeri gene 41. Filo komutanına ait kamuflajlı XX363 / 1989 ben ikinciyi yaptım (insan her zaman kutu resminden etkileniyor ister istemez) decaller son derece güzel biraz kalın fakat son derece sağlam , iyi yapışıyor ve Micro-sol ile   yüzeye çok iyi oturuyor . Silah yükü ,podlar ve diğer bir sürü ıvır zıvır için bol miktarda stencil var , inat edip hepsini yapıştırın, İnadın mükafatını göreceksiniz. Decalleri de yapıştırıp birkaç kat parlak vernikten sonra biraz kalın olan camı yaıpıştırdım ,ön cam gövdeye tam oturmamakla birlikte boyadan önce yerine alıştırılırsa pek sorun çıkartmıyor , arka camda ise sorun yok ..

Tüm bu aşamalardan sonra iniş takımlarını , antenleri ve yakıt tanklarını yerine oturttum ,Japon kullanın ve derin derin nefes alıp verin ayrıca o gün kahve içmemişseniz eliniz titreyip japonu ortalığa yaymadan iyi bir iş çıkartabilisiniz . Japonun kapağını da kapadıktan sonra inanılmaz olan gelip çattı ; evet bitmişti işte ....!

 

Ahmet Dönmez © 2001

 
Bu sayfadaki yazı ve fotografların tüm hakları  www.ozkanturker.com sitesine ve yazarına aittir. İzinsiz kullanılamaz.