GALERİ

www.ozkanturker.com


 

Anasayfa  Galeri Menü

Tempo G1200
Plus Model 1/35
Özkan Türker  - Serhat Güvenç
 

Hamburg'lu Oscar Vidal'in 20'li yıllarda üretimine başladığı üç tekerlekli hafif ticari araçları oldukça ilgi çekmiş ve geniş bir kullanıcıya ulaşmıştı. Otuzlu yıllarda Hanseat adıyla anılan bu araçlar 1956 yılına kadar üretilmiş ve Avrupa ülkelerinde yaygın şekilde kullanılmıştır. Bu araçlarda iki silindirli, iki zamanlı farklı hacimlerde JLO motor kullanılmıştı.

Alman ordusunun talepleri doğrultusunda geliştirilen Tempo G1200 ise 1936 yılında üretildi. Modelde birbirinden bağımsız iki adet 600BG'lik JLO motor kullanılmıştı. Ön ve arka motorlar birbirinden bağımsız olarak araca güç verebildiği gibi istenildiğinde üçüncü bir dişli kutusu yardımıyla eşzamanlı olarak araca dört çeker bir özellik kazandırıyordu. Ön ve arka süspansiyon bağımsız hareket edebildiğinden engebeli arazi koşullarında da aracın çok rahatlıkla yol almasını sağlıyordu. Bütün bu olumlu özelliklerine rağmen Alman ordusu iki zamanlı motorlara karşı olan önyargısı nedeniyle Tempo'ya gerekli ilgiyi göstermedi. Alınan araçlar cepheden ziyade geri hizmet işlerinde kullanıldı. Alman ordusunun ilgisizliğine rağmen Tempo G1200 1943 yılına kadar 1335 adet üretildi ve pek çok ülkenin ordusunda hizmet etti. Türkiye de Tempo G1200 kullanıcısı ülkelerden birisi olmuştur.

 

PlusModel tarafından üretilen 1/35 ölçekli model kiti 44 adet resin parça, metal erozyon parçalar, şeffaf levha, tel ve iki araç seçenekli ıslak çıkartmadan oluşuyor.

Resin parçaların kalitesi oldukça iyi. Ön koltuk kenarında oluşmuş ufak bir gözenek ise karbonat + cyano yapıştırıcı ile halledildi. Ana gövdeyi oluşturan üç büyük parçanın döküm fazlalıklarını temizlerken biraz dikkat etmek gerekiyor. Geniş bir döküm yüzeyinin tam düzgün kesilmemesi hem parçaların oturmamasına hem de sonradan bir miktar macun-zımpara işine sebep olabiliyor. Bu aşamanın haricinde diğer parçalarda kriz yaratacak bir uyumsuzluk yok. Orta gövde parçasında meydana gelen hafif çarpılma da sıcak su içinde bekletilerek düzeltildi.

Metal erozyon parçalar içinde bulunan ızgaraların yerlerine alıştırılarak dikkatli biçimde yapıştırılması gerekiyor. Ayrıca ön cam çerçevesinin ön parçasının kıvrılması da dikkat isteyen noktalardan. Zayıf kalan köşe bağlantılarını lehimle kuvvetlendirerek tekrar şekillendirmek zorunda kaldım.

Modelin şeffaf parçalar hariç tamamını toparladıktan sonra Mr.Hobby H333 Extra Dark Seagray ile boyadım. Yağlı boya yıkama ve toz pastel ile hafif bir kirletme yaptıktan sonra yarı mat vernik ile sabitledim. Ön cam arka parçasını şeffaf levhaya yapıştırarak makasla çerçeveye sıfır olacak şekilde keserek yerine yapıştırdım. Far camları için şeffaf parçadan delik zımbası ile iki parça keserek yerlerine yapıştırdım.

Türk araçlarına ait fotoğraflarda iki çeşit plaka kullanıldığı görülmekte. Birisi siyah zemin üzerine beyaz numara, diğeri ise bunun tersi. Ancak bu numaralar net okunamadığı için plakaları (şimdilik) koymadım.

Model kutudan çıktığı haliyle yapıldı. Ancak Türk araçlarının fotoğraflarıyla karşılaştırıldığında (her zaman olduğu gibi)  birtakım değişiklik ve düzeltmeler gerektiği kanısına vardım. Bununla beraber araca ait teknik çizim ve bilgi kaynağının olmayışı bu düzeltmeleri biraz zor kılıyor. Modelin hazırlanmasında Sinsheim Müzesi'ndeki restore edilen aracın kaynak alındığını düşünüyorum. Fakat fotoğraflardaki araçlarla bu araç arasında birtakım farklılıklar mevcut. Özellikle ön kaporta ve çamurlukların model ile farklılık gösterdiğini düşünüyorum (en üstteki iki fotoğrafı inceleyebilirsiniz).

Sonuç olarak çok az bilinen bir aracın Türk tipini doğruları ve yanlışları ile kaynak olarak sunuyorum, darısı diğer modellerin başına...

İyi modeller

Özkan Türker © 2018 Şubat

   

Bu sayfadaki yazı ve fotografların tüm hakları  www.ozkanturker.com sitesine ve yazarına aittir. İzinsiz kullanılamaz.