İNCELEMELER

www.ozkanturker.com


 

Anasayfa  İncelemeler Menü

Kit  JUNKERS Ju-87 G STUKA
Ölçek  1/32
Firma  HASEGAWA
İnceleme  Tolga Ülgür

 

Hasegawa büyük ölçekteki açılımlarına devam ediyor.Bay Hasegawa,1/32 ölçekte  Messerschmitt Bf-109 ve Focke Wulf 190 serilerinden sonra sıranın Junkers 87 Stuka’ya gelmesi gerektiğine karar vermiş.

Bu yeni ürün takip edebildiğim kadarıyla beynelminel camiayı da oldukça heyecanlandırmış görünüyor. Ben de bir süre ayak diretsem de en sonunda pes ederek bu kiti edinivermek durumunda kaldım. Heyhat. İlk izlenim mi? Eh pişman olunmadığı kesin. Diğer “tali hislerin” yapım aşamasında kendini belli etmesi muhtemel.

Büyük olarak nitelendirebileceğimiz kutuyu açtığımızda oldukça tıka basa bir görüntü ile karşılaşıyoruz. Eh dile kolay  208 parçadan oluşan modelin(her ne kadar tamamı bu versiyonda kullanılmayacak olsa da ) parçaları kutuya ancak sığdırılabilmiş. Hasegawa bunca “sitiren” kalabalığını tek bir poşete sığdıramayacağını bildiğinden  2 poşete bölüştürme yolunu seçmiş.

Çerçeve sayısı irili ufaklı olarak 18. Bu çerçevelerdeki  parçalardan yaklaşık 20 kadarı bu modelde kullanılmıyor. Bu durum karşısında yakın gelecekte D veya B gibi erken versiyonların da piyasaya sürüleceğini tahmin etmek için pek fazla mucit profili çizmiş olmak gerekmiyor. 

Plastik çerçevelerin yanında iki farklı uçak için neredeyse tek kişilik nevresim boyutunda bir ıslak çıkartma seti ve şeffaf parça çerçevesi doğal olarak yer alırken , kutunun kapağındaki etikette belirtildiği üzere Kumandan Rudel ve askeri köpeğin metal birer figürü de hediye olarak verilmiş. Sanırım bu promosyon ilk üretilen belli sayıdaki ürün için geçerli. O “belli sayı” hakkında kantitatif bir yorum yapacak durumda değilim maalesef.

Mevzuya yeterince ısındıysanız modeli yakından inceleyelim isterseniz;

Öncelikle ölçeğin de etkisiyle cihazın oldukça büyük olduğunu belirtmeliyim.Hasegawa 1/32 ölçekte üretmiş olduğu yeni nesil modellerde uygulayageldiği üzere yine fazla karmaşık bir tasarımdan olabildiğince uzak kalmaya gayret etmiş. Parça sayısı fazla görünse de yapım aslında gayet basit ilerleyecekmiş gibi duruyor. Plastik  yüzeylerdeki detay seviyesi oldukça dikkat çekici .

Gövde, burun kısmı hariç, klasik anlamda sağ ve sol olarak iki parça tasarlanmış.Üzerindeki detay seviyesi tatminkar kabul edilebilir.

Burun kısmının ayrı tasarlanmasının nedeni aynı gövdenin kullanılarak önceki D veya B versiyonlarının da üretilmesine olanak sağlamak. Önümüzdeki aylarda yeni ürünlerin piyasaya gireceğini idrak ederek sevinebiliriz. Tabii koyacak yeri olmayanlar buna bir çözüm bulmalılar .

Kokpit için sunulan taban parçasının yanında her iki gövde parçasının iç duvarları ayrı olarak verilmiş.Bana sanki Hasegawa'nın daha önce çıkardığı 1/48 Stuka'lardakine çok benzer bir kokpit tasarımı var gibi geldi. Detay kalitesi iyi sayılabilir ammavelakin detay düşkünleri yine de rahat duramayıp zamanı geldiğinde sağa sola sipariş yağdırmakta pekala serbestler. Pek yakında detay setlerini görebiliriz piyasada.. Koltuk için kemer ilavesi de fena halde şart.

 Kokpitteki hiç de fena sayılmayan kontrol panelinde uygulanacak iki seçenek mevcut.

1-Kutudan çıkan ıslak çıkartmayı kullanmak

2- Ya da kolları sıvayarak kendiniz birşeyler yaratacaksınız.

Yoksa, pek yakın bir gelecekte Eduard ın çıkaracağını varsaydığımız renklendirilmiş metal erozyon setini beklemek daha mı yerinde olur.?

Kanatlar çok parçalı tasarlanmışlar. Bu tasarımda  Stuka’ların kendine özgü kanat yapısının etkisi azımsanamaz sanırım.

 

Karın kısmı parçasına,kanat açısının düzgün elde edilebilmesi için bir kılavuz destek parçası verilmesi oldukça doğru bir karar.

Kutudan iki farklı kanat ucu çıkmakta. Yapacağınız modele göre bu parçaları opsiyonlu olarak kullanabiliyorsunuz. 

Kanat altında yer alan toplar da oldukça kolay toplanacak yapıda. Sadece sağ ve sol parçaları yapıştırarak buna bir de verilen küçük bir parça ilave edilmesiyle  elde edilecek sonuç Hasegawa’nın ekonomik kaygılara kapılmadığı zamanlarda uyguladığı  “detaylı olması için çok parçalı olması gerekmiyor” mantalitesinin güzel bir örneği kabul edilebilir.

Şeffaf parçalar oldukça net ve de ince sayılabilirler. Ancak ortadaki sürgülü kısım açık olarak yapılırsa sırıtır mı diye de sormadan edemiyorum kendime. Öyle bir ihtimal var gibi..

Modelin hataları var mı yok mu meselesine gelirsek. Bu konuda derin araştırmalara dalmak için yeterli malzemeye sahip olamadığımdan perçin işleri ile kaporta eğim ölçümlerini bunu zevkle yapacak hali hazırdaki uzmanlara bıraktım.. Eminim ki kendilerini bu konuda  uzun bir mesaiye hazırlıyorlardır. Tartışmanın tetiklenmesi için “kendi halinde iyi niyetli bir modelcinin” bunu yapmaya başladığını belli etmesi yeterli görünüyor. Ancak ben bu cahil! halimle bile onların işini kolaylaştıracak birtakım ipuçları vermeye hazırım. Bunu “pekala tükenebilir” iyi niyetime verin siz yine de.

İlk bakışta dikkatimi çeken kritik noktaları sıralamak isterim;

1-     Perçin sayıları konusunda net bir fikrim olamamakla beraber yine de sağ ve sol gövde ile kanatların altında yer alan perçinlerin beşli gruplar halinde sayılarak çıkan sonucun türevinin alınarak  ikamet adresinize en yakın  nöbetçi “Yetkili Konu Uzmanı” bayiinde ıslak mühür kullanmak marifetiyle tasdik ettirilmesinde yarar vardır kanaatindeyim.

2-     Pervane pallerini incelediğinizde olması gerekenden daha sivri ve de dar uçlara sahip olduğu hissine kapılıyorsunuz. Daha sonraları bu hislerimizin sayın Jery Crandall’ın (Eagle Parts) aynı mevzudaki eleştirileriyle pohpohlanmakta olduğunu fark ediyoruz. Ve hatta bir başka tek kişilik müessese olan Jerry Rutman tarafından düzeltilmiş pallerin piyasaya verilmiş olduğu bilgisini de buradan paylaşabilirim sizlerle.

3-     Kutudan çıkan koltuk oldukça kaba saba göründü gözüme.Bu ölçekte insan daha iyi neticeler bekliyor.Bu konuda da ilgili firmalardan aksiyon bekliyoruz..Ha gayret .

4-     Biraz da egzostlardan bahsedelim. Bu parçalar da büyük ölçeğe rağmen biraz özensiz ve de baştan savma bir tat bıraktılar bende. En önemlisi ağızları kapalı ve yassı yapıları itibariyle düzgün delinmeleri pek kolay değil. Ancak şu anda piyasada bunu %100 ikame edebilecek herhangi bir ürün de mevcut değil. Üretilmesini diliyorum bunun da

 Son olarak bonus mahiyetinde kutudan çıkan metal figürler hakkında bir iki söz söylemek gerekir sanırım:

Her ne kadar figür konusunda pek fikir yürütemesem de ilk  bakışta başarılı görünüyor.

Kumandan Rudel ile bir alman askeri kurt köpeğinden oluşan set özel plastik muhafazasında korunmaya alınmış. (Yine doğruluk konusunda, Rudel in boyu ne kadardı bilemediğimden hiç ölçmeye falan kalkışmadım,  ancak yüzü oldukça benziyor sanki??)

 

Nevresim boyutundaki zemine yayılmış şeffaf çıkartmalar yeterince ince sayılırlar. Kullanma kılavuzunda belirtilen iki uçak için gerekli her şey  mevcutmuş gibi görünüyor.

Oldukça detaylı sayılabilecek kullanma kılavuzu 12 sayfadan oluşuyor. Anlaşılır ve sürükleyici anlatımın yanında en son sayfada kamuflaj maskesi olarak kullanabileceğimiz çizimler mevcut.

Sonuç olarak , ne kadar direnseniz de eğer İkinci Dünya Savaşı havacılığına özellikle de Luftwaffe’ye ilgi duyuyorsanız eninde sonunda bunu edinmekten kurtulamayacağınızı iddia etmek bir kehanet sayılmamalı..

Hasegawa’nın çok komplike olmayan, kolay yapılan ama yeterince detaylı aynı zamanda da tasarım olarak diğer versiyonların üretilmesine de olanak sağlayan son dönem ürünlerine tipik bir örnek olarak gösterebiliriz bu modeli. Alınmasında ve bitirilmesinde her zaman fayda var. Tabii önce “konacak yer” ve “yıllık kota” konularında  ev ahalisi (asıl önemlisi  İçişleri bakanı) ile mutabakata varılması şartıyla. 

İyi modeller

Tolga Ülgür © 2006

 

Bu sayfadaki yazı ve fotografların tüm hakları  www.ozkanturker.com sitesine ve yazarına aittir. İzinsiz kullanılamaz.