İNCELEMELER

www.ozkanturker.com


 

Anasayfa  İncelemeler Menü

Kit SB2U-3 Vindicator
Ölçek 1/48
Firma Accurate Miniatures
Kit No 48-0202
İnceleme  Tolga Ülgür

 

“Accurate Miniatures” geçtiğimiz yüzyıl (90’lı yıllarda)  piyasaya gayet kaliteli ve de  iddialı kitler ile  girdiğinde camiada gayet hoş izlenim ve de tatlar bırakmıştı. Ancak, çeşitli nedenler neticesinde firmanın kapanma durumuna gelmesi, hatta belki belli bir süre kapanması bazılarımızda  ölçümlenemez üzüntüler yaratmış olmalı diye düşünmüşümdür. Hatta bu duygusal bağlılık ve peşi sıra gelen bir tür destekleme refleksi neticesinde ihtiyacından fazla miktarda “Accurate” kiti stoklamaya yeltenen! çok insan çıkmıştır yakın tarihimizde.Yanlış mı? Olabilir..

Bu tarz savunma reflekslerine her zaman hoşgörüyle yaklaşmışımdır aslında. Bizim nesil savaş görmedi ama, evin çoook uzaklarına çocuk yaşlarda  tüpgaz almaya kuyruklara girdiğimi çok iyi hatırlarım. Muhteremin! başbakanlığı döneminde. Kaç seferinde dolusuyla takas edilememiş boş tüple eve dönmüşlüğüm mevcuttur maalesef.   Eh bu tür  hayat tecrübelerinden sonra insan temel ihtiyaç maddelerini (maket, ekmek ,zımpara, hormonsuz domates, beyaz peynir, Gunze boya, detay seti, “düzeltelim abi” seti gibi) yakınında bolca bulundurmayı istiyor .

Her neyse,doksanların sonu 2000’lerin başı böyle bir “Accurate ürünlerine karşı müşfiklik gösterisi” tadında geçiverdi. Özellikle,  Amerika da tasarlanıp Kore de büyük bir gururla! plastiğe döküldüğü, çerçeveleri saran  poşetlerin üzerinde sakınmadan koca puntolarla yazılmış bu kitler detay kalitesi açısından bence gayet başarılı çalışmalardı. (Hatırlayınız B-25 familyasını, Avenger’ı ,Dauntless’i).

Neyse ki, 2004 yılında Firma küllerinden yeniden doğarak eski kitleri tekrar  piyasaya sürmenin yanında, yeni ürünler de üretmeye başladı. Bu yeniliklerin başında, ecnebi modelcilik sitelerindeki “lütfen bundan da çıkarır mısınız “ tipi temenni enflasyonunun yaşandığı forum geyiklerinde önemli miktarda oy toplayarak, ilk üçe ya da beşe  girmiş  “SB 2 U Vindicator” modeli gelmekte. Pasifik‘te  kullanılan bu uçağın modelinden şu ana dek iki versiyon çıktı. Ancak, daha başkalarının da sırada olduğunun duyumları alınmakta.

Isınma turlarının ardından modelin kutusunu açsak ?, eh iyi olur sanırım.

Kutu dizayn olarak önceki Accurate Miniatures modellerinden farklı değil.Yüksekliği bir Accurate klasiği olarak diğer markalara göre daha fazla olan kutuyu açınca içinden  naylon poşetlere bırakılmış 4 adet gri plastik  çerçeve çıkmakta. İlk olarak söylemek istediğim, parçaların çerçeveler üzerindeki görünümü oldukça etkileyici. Çok hoş göründüler gözüme.

Plastik parçaları çıkardıktan sonra kutunun dibinde size bakan “yine çok hoş” bir “renkli Vindicator profili” ile karşılaşıyorsunuz. Bu profili internette bir yerlerde gördükten sonra kiti satın almaya karar verdiğimi itiraf ediyorum. Pazarlama stratejisi olarak başarılı olduklarını mı kabul edeceğiz  yoksa,  bende mi bir problem var ? orası muamma olarak kalsın en iyisi.

Dikkatli olmayanlar bu aşamadan sonra “nerede bunun şeffaf parçası  artı yapım kılavuzu?”  tarzında ince araştırmalarda bulabilirler kendilerini.Ama aslında bu sözkonusu “hoş profilin” basıldığı karton, kutunun dibindeki gizli bölmeyi saklayan parçadan başka birşey değil işlev olarak . Açık açık bir gizli bölme olayı ile karşı karşıyayız. Bir ara acaba Mr. Accurate bu kiti, gizli bölmeyi farkedemeyen hiç yapmasın daha iyi, konseptiyle mi tasarladı diye de düşünmedim değil.

Bu, özel yapım bond çantalardakine benzer  kapağı kaldırdığınızda alışılmış bir “AM” tarzı olan kutunun dibindeki , şeffaf parçalar ,yapım kılavuzu, metal erozyon parçalar ve çıkartmaların bulunduğu izole ve de gizli  bölmeye ulaşmış oluyorsunuz.

İlk olarak 12 sayfadan oluşan yapım kılavuzuna uzandım. Bir iki istisnai hal dışında genellikle anlaşılabilir yapıda. Eski P-51 serilerindeki son derece basit ve bir o kadar da iyi anlaşılamaz karikatürize yapım kılavuzlarından sonra oldukça tatminkar bulabiliriz kendilerini.

Accurate Miniatures,10 yaşından küçük modelcilere uygun görmediği “Vindicator” kitini  110 dan fazla parça ile tasarlamış. Tam parça sayısını isteyenlerin kutuyu açıp teker teker sayması gerekiyor. Zira firma kendisi de kesin rakam veremiyor ya da vermek istemiyor..

Parça sayısı konusunda titizlenmek gerekiyorsa bunu kokpit üzerinde geliştirebiliriz. Oldukça detaylı ve de etkileyici olacağı aşikar kokpit 24 parçadan oluşmakta. Ancak ne yazıkki, bu detayların çoğu gövde ve kokpit kapatılınca görünmeyecekler. Kokpit detayına katkıda bulunması için gizli bölmeye ayrıca Bay Eduard ‘ın  metal erozyon kemer seti bırakılmış. Ala...

Gövdenin iç kısımlarındaki detay seviyesi oldukça yüksek.Her ne kadar kapatılınca önemli bir bölümü görünmese de bu detayların var olduğunu modelcinin bilmesi doygunluğa ulaşmasında bir katkı sağlayabilir.

Kanatlar klasik olarak alt tek parça üst kısımlar ise iki parça olarak tasarlanmışlar. Henüz test fit yapmadım. Ancak, umarım ki kanat köklerinde bir sıkıntı yaşanmayacaktır.

 

Kanatlardaki detay seviyesi oldukça dikkat çekici.Öyleki bir ara acaba bunlar çok mu abartılmış, zımpara ile üzerlerinden biraz geçsek mi diye düşünen modelciler de çıkabilir. Neyse, bu durum modelcinin tercihine kalmış her zaman olduğu gibi. Ben olduğu gibi bırakmak taraftarıyım..

Önlere doğru ilerleyip “motor” bölümüne gelirsek;

“Cowling” tabir edilen  motor kaportası gövdeden ayrı olarak parçalı tasarlanmış. Bunun içine klasik olarak dairesel piston lu motor bloğunu yerleştirmemiz beklenmekte.Hatta “Accurate”  buji kablolarını da motorun ön bölüm parçası üzerinde  ayrıca tasarlamış. Ancak ne kadar ince olursa olsun bu parça plastik yerine metal olsaydı sonuç çok daha etkileyici olurdu.

 

Yine aynı bölümde , artık yeni nesil kitlerde görmeye alıştığımız üzere “cowling flap” lar kapalı ya da açık opsiyonlu olmak üzere tasarlanmışlar.Buna ilaveten tekerleklerin jantlarının ayrı tasarlanmış oluşu boyamada maske kullanma zorunluluğunu ortadan kaldırmakta.Ayrıca lastikler havası inik olarak da üretilmişler. Ne hoş..

Bunca güzel olaydan sonra gelelim modelin zayıf kısmına ; Daha önceki bazı Accurate   modellerinde rastlandığı gibi şeffaf parçalar kalite ve de saydamlık olarak ne yazık ki yukarıda övmüş olduğumuz plastik parçaların seviyesine ulaşamamaktalar. Modelin genel kalitesi göz önünde tutulduğunda yetersiz kalıyorlar bana göre. Bir parça kalın gördüm. Ayrıca, distorsiyon mevcut. Işığa karşı tutulduğunda şeffaf parça üzerinde küçük çizikler kendini belli etmekte bir sakınca görmemekte ve dolayısıyla bu kite yakışmamaktalar.  Herhangi bir vakum ürün piyasaya çıkarılırsa değiştirilmesinde fayda var.

 

İlave olarak kutunun gizli bölmesinden  kanopi bölümü için ayrı bir boyama maskesinin çıktığını da eklemek isterim.

 

 

Gelelim çıkartma setine: İlk izlenim gayet iyi.Yeterince ince ve net görünüyorlar. Çıkartma setinde verilen bir yığın beyaz kod numarası ile farklı uçakları bitirmek mümkün, referanslara itibar etmek şartıyla. Ancak, gövde üzerindeki beyaz şeritler her nedense verilmeyerek şablon vs ile uğraşarak bizim boyamamız istenmiş.

Bir diğer ayrıntı da, eski tip yıldızın içindeki kırmızı alanın daha sonradan boyanması nedeniyle kalan izi simule etmek için hem kırmızı hem de beyaz yuvarlak çıkartmaların ayrı ayrı verilmiş olması.Önce kırmızı sonra da beyaz çıkartmalar yerleştirilerek bu efekt yaratılmış oluyor.

Accurate Miniatures’in Vindicator’ünün gerçeğe yakınlık konusunda, ismiyle tezat teşkil edecek  herhangi bir problem barındırmadığını düşünüyorum. Zaten elimde bunu karşılaştıracak bir referans yok. Bu konuda, firmanın “adına” güvenmek en iyisi.. 

Kit çıkmadan önce özellikle ecnebi camiadan  pek çok istek almıştı. Ancak şu ana kadar internet ortamında bunun üretilmişlerine tek tük istisnalar dışında  pek fazla rastlanamamakta. Belki de yapımı uzun sürüyordur, ya da postada kayboluyordur veya.. ne bileyim belki de camia vakum kanopi çıkmadan yeltenmiyordur onu üretmeye.. Umuyorum ki, bu modeli taaa internet ortamındaki “wish list” lerde talep eden modelcilerin niyeti, akşamları kutuyu açarak içindekileri saygıyla karışık sevip geri kapatmaktan ibaret değildir. 

Hayırlı modeller...

Tolga Ülgür © 2005

 

Bu sayfadaki yazı ve fotografların tüm hakları  www.ozkanturker.com sitesine ve yazarına aittir. İzinsiz kullanılamaz.