MAKALELER

www.ozkanturker.com


 

Anasayfa      Makaleler anamenü

Cam Temizliği
Özkan Türker

Başlığa bakıp zevklerimin değiştiğini sanmayın bahsettiğim "cam"lar  sevgili modellerimizin çizilmiş veya hatalı basılmış şeffaf parçaları ... Bazen küçük bir çizik, bazen sıçrayan minik bir damla yapıştırıcı onca emek harcayıp toparladığımız modelimizin üstünde "olmadı beceremedin" diye bağıran bir sinyal gibi durur.

İşte bunlardan birisi. Ama bu seferki bir imalat hatası . Tolga'nın aldığı Revell 1/72 Heinkel He-177 Grief'in burun camı doğuştan çizik çıktı. Elimdeki bir başka modeli kontrol ettiğimde onun camı daha temiz görünüyordu ve anlaşılan bay Revell'in piyangosu Tolga'ya çıkmıştı... Kısa bir incelemede bu çiziklerin camın iç tarafında olduğu gördüm . Camın çerçeveli dış kısmı ise temizdi.

Daha önceki uygulamalarıma dayanarak temizlik operasyonuna başladım. Ancak temizleyeceğim parça küçük ve içbükey olduğundan çalışmak pek kolay olmayacaktı . Bu nedenle  riskli bir operasyonla Dremel cihazını kullanmaya karar verdim.

Dremel'in ucuna 1500 numara su zımparasından kestiğim parçayı taktım. Zımpara dikdörtgen şeklinde ve merkezden kaçık olarak şafta vidaladım.

Dremel'i mümkün olan en düşük hızla (en düşük hız bile yüksek gelince parmağımla frenleyerek) ve mutlaka sulu olarak camın içinde gezdirmeye başladım. Camın hiçbir yerinde uzun süre bekletmeden defalarca içinde dolaştırarak çizik ve çapaklı yüzeyi temizledim. Bu işlem sırasında hiç acele etmeye  gelmiyor ve devirdeki artış veya susuz çalışma plastiği tamiri mümkün olmayacak şekilde bozabiliyor, aman dikkat...

Çizik temizleme operasyonu bittiğinde cam buzlu bir görüntü almıştı. Şimdi sıra parlatmaya geldi ...

Parlatma işlemi için yine bir Dremel ucuna pamuk sararak (dönüş yönü istikametinde) parlatma fırçasını hazırlayalım.

Camı yine çok düşük devirdeki pamuklu fırça ve Tamiya Compound kullanarak aynı şekilde parlatmaya başlıyoruz. Bu işlem sandığınızdan daha uzun sürebilir çünkü Compound çok ince bir zımpara macunudur ve yüzeyi yavaş düzeltir. Alternatif olarak oto pasta-cila ürünleri denenebilir.

Parlatma işlemi sonunda camımız hala sisli görünüyor ama yumuşak bir fırça ve sabunlu su ile yıkandığında cam normale dönüyor.

Camı temizledik, parlattık ama çok daha iyi bir hale getirme şansımız var. Yıllar önce adını hatırlamadığım modelci bir abi Fine Scale Dergisi'nde Future denilen yer cilası ile çok parlak camlar yapmanın yolunu gösterdi. Modelcilikte çığır açan bu yöntemden memleketimiz dahilindeki modelcilerin büyük çoğunluğu yararlanamıyor çünkü Future (füçur) denilen bu sıvı memleketimizde satılmıyor. Ben sizlere buradan alternatif bir malzeme olarak Tamiya X-22 parlak verniği öneriyorum. Vernik içine %50 (yarı yarıya) izopropil alkol karıştırarak "cam parlatma sıvınızı" hazırlayın. Burada dikkat edilmesi gereken alkol karıştırırken verniğin içinde oluşan köpüklerin yok olması için  birkaç saat önceden hazırlanmalıdır.

İşte işin "püf" noktası : Parlatılmış camı inceltilmiş verniğin içine yavaşça birkaç sefer daldırıp çıkarıyoruz. Verniğin fazlasını şişenin kenarına süzüyoruz. Cam üzerindeki vernik tabakasının mümkün olduğunda ince bir yüzey oluşturması gerekir ki saydamlık çok fazla bozulmasın...

Taze verniklenmiş camımız toz kapma konusunda çok hassas olduğundan derhal kapalı bir ortam içine alınmalıdır.

Verniğin tamamen kuruyup setleşmesi bir gün sürüyor ... Bu süre içinde muhafaza içindeki camın her türlü dış tehdite karşı korunması lazım.

Ve sonuç... Çok mükemmel olmasa da eskisinden çok daha iyi durumda . Bu uygulamanın özellikle son aşamasındaki vernikleme işlemi çizik olmasa bile şeffaf parçaların çok daha fazla parlaklığa ulaşmasını sağlar. Kullanmadığınız parçalarda  bir deneyin , memnun kalacaksınız...

 

Özkan Türker © 2005

 
Bu sayfadaki yazı ve fotografların tüm hakları  www.ozkanturker.com sitesine ve yazarına aittir. İzinsiz kullanılamaz.