|
Anasayfa Makaleler anamenü |
Plastik Modellerde Yağlı Boya İle Eskitme Tekniği |
Özkan Türker |
|
Plastik modellere biraz estetik biraz da gerçekçi bir görünüm verebilmek için resim yağlı boyası kullanarak bu yöntemleri "eskitme" operasyonunun bir bölümüdür. Eskitme bir modele canlılık veren önemli bir aşamadır. Ancak teknikleri doğru ve yeterli oranlarda kullanmalıyız . Burada anlatacağım yağlı boya tekniği başta figür olmak üzere uçak,gemi,askeri araç v.s. gibi bütün modellerde başarı ile kullanılabilir. Kullanılan malzeme temel olarak resim yağlı boyasıdır. Kırtasiye ve güzel sanatlar malzemesi satan yerlerden kolayca bulunabilir . Pébeo, Winsor&Newton, Rembrant, Rowney Georgian, Van Dyck gibi çok değişik marka piyasada mevcut . Kullanılan renkler ise yapılan model işlerine göre değişmekle birlikte siyah, burnt amber, raw sienna gibi temel renkler en çok kullanılanlar . Eskitme çalışmaları için ayrıca yassı yumuşak naylon suluboya fırçalarımız da olmalı . Temizlik ve düzetlme işleri için terebentin (herhangi bir nalburiyeden alabilirsiniz) , kağıt havlu , tüysüz-tozsuz-temiz bez (eski atlet,fanila v.s. ideal) , kulak temizleme çubuğu (kısaca ku.te.çu diyelim) diğer temel malzemeler . Eskitme uygulamasına geçmeden önemli iki noktayı belirtmeliyim . Kullanılan yağlı boyalar model boyasını ve görünümü mutlaka etkilemektedir . Yağlı boya eskitmesi modelin rengini koyulaştırır . Bu nedenle eğer yağlıboya eskitmesi düşünülüyorsa model boyalarını %10 kadar beyaz ile karıştırarak kullanın . Modelinizi boyadıktan sonra çıkartmalarını da yapıştırın (aslında bu çıkatrmaların da boya olduğunu düşünün) ve parlak akrilik vernik (Tamiya X-22 Clear mesela) ile modelinize bir parlak kat atın . Bunun sebebi boya ve çıkarmaları yağlı boyalar ile fiziksel temasını önlemektir. Çünkü yağlı boyayı model boyasını üzerinden silmek zordur, mutlaka leke bırakır. Bu nedenle üzerine akrilik parlak vernik atarak bir film tabakası yapıyoruz . Akrilik olmasının sebebi temizlik ve düzeltme için kullandığımız terebentin akrilik verniği kimyasal olarak etkilemez . Parlak olmasının sebebi ise yağlı boyanın sadece istendiği kadarının yüzeyde tutunması içindir. Ancak yüzey çok parlak ( cam gibi) olursa yağlı boyanın tutunması zorlaşır buna da dikkat etmek gerekir.
Bu kadar ayrıntıdan sonra işleme geçelim... Yağlı boya eskitmesi en iyi girintili detaylarda kendini gösterir . Pamuklu çubuk veya fırça ile yağlı boyayı (burada : burnt amber) bu detayların üzerine hafifçe bastırarak iyice yediriyoruz . Elde etmek istediğiniz etkiye göre yağlı boyayı inceltmeden kullanabileceğiniz gibi ( ki o zaman detayların içindeki renk çok kontrast oluşturur) çok inceltilmiş şekilde de sürebilirsiniz. Bu şekilde bütün detayların aralarını yağlı boya ile kaplıyoruz . Kullandığınız boyanın tonu ile model çok keskin ton farklılığı yaratıyorsa yağlı boyanın rengi ile oynayarak farklı eskitme tonları yakalayabilirsiniz : Açık kahve , kirli gri şeklinde ... Yağlı boya çok geç kuruduğundan bu işlemde acele etmenize gerek yok . Yağlı boyanın içindeki terebentin biraz uçup kalınlaştığında model üzerindeki fazla yağlı boyayı kaliteli kağıt havlu (ucuzları toz yapıyor) veya temiz,tozsuz,tüysüz bez ile silerek alıyoruz . Burada silme yönünü uçağın uçuş şeklini dikkate alarak önden arkaya doğru yapıyoruz . Diğer modellerde de temizliği modelin "hareket" şeklini veya "ışık" yönünü dikkate alarak yapın . Silme işini sadece detayların içinde boya kalana kadar devam edin . Ayrıca ne kadar silseniz model üzerinde çok hafif bir ton farklılığı ve matlaşma olacaktır. Yaptığınız işi beğenmediniz veya aşırıya mı kaçtı ? ... O zaman çok az terebentin ile ıslattığınız bez ve fırça ile temizlik yapıp silebilirsiniz . Yağlı boyanın çok büyük kısmını bu şekilde geri alabilirsiniz ama az da olsa ton farklılığı mutlaka kalır. Modelin tamamı yağlı boya eskitme yapıldıktan sonra kuruması için bir gün beklemek iyi olur . Daha sonra modelin üzerine yarı-mat vernik atılarak yağlı boya eskitmesi tamamlanmış olur . Eğer model üzerinde metalik eskitme v.s. yapılacak ise bu aşamadan sonra yapılmalıdır.
Bu modelde görebileceğiniz gibi yağlı boya eskitmesi modelin renk tonlarını koyulaştırmaktadır. Sağ kanat normal boyama sol kanat ise siyah yağlı boya ile eskitilmiştir . Modelin geneline uyguladığımız yağlı boya tekniklerini motor,iniş takımı gibi detayları küçük ama eskitildiğinde çok daha belirgin duran parçalarda da uyguluyoruz .
|
Bu sayfadaki yazı ve fotografların tüm hakları www.ozkanturker.com sitesine ve yazarına aittir. İzinsiz kullanılamaz. |