GALERİ - Luftwaffe

www.ozkanturker.com


 

Anasayfa  Galeri Menü

Dornier Do-217
Revell 1/48
Özkan Türker

 

Revell'in oldukça kaliteli sayılacak bu kitinin hatalar kısmını perçin sayan hassas modelcilere bırakarak yapım aşamalarına geçelim .Bu modelin yapımında bazı farklı teknikler de kullandım.

Modelin yapımı kokpit bölümüyle başlıyor. Kokpit detayları oldukça güzel ama ne yazık ki büyük bir kısmı görünmemek üzere kokpit içinde kayboluyor. Kokpit rengi olarak Tamiya XF-63 German Grey kullanarak detayları kuru-fırça tekniği ve yağlı boya kullanarak belirginleştirdim.

Kokpit aşamasından sonra gövde montajına sıra geldi. Alıştığımız sağ-sol gövde parçaları yerine Revell bu sefer farklı bir tasarım yaparak gövdeyi alt-üst olarak ayırmış. Üst parça aynı zamanda kanat üst bölümünü de oluşturuyor. Gövdeyi yapıştırdıktan sonra kanat alt parçalarını da olması gereken şekliyle yapıştırınca kanat üstünde 1mm lik bir boşluk kaldı. Bu boşluğu Evergreen plastik şeritle besleyerek doldurdum.

Modelin düzgün bir şekilde kuruması için kanat altlarından destekleyerek sabitledim . Modeli bu şekilde 24 saat kurumaya terk ettim.

 

Modelin tesviyesi ve temizliğini yaptıktan sonra boyama işlemine geçtim. Panelleri belirginleştirmek için öncelikle bütün panel sınırlarından siyah ile kontur attım. Alt renk olarak verilen RLM 65 için Tamiya XF-23 Light Blue ve beyaz karışımı boya kullandım. Daha önce attığım siyah konturu tamamen örtmeyecek şeklide panelleri boyadım . Temel rengi bu şeklide attıktan sonra mevcut boyanın içine biraz daha beyaz katarak panellerin ortalarını daha açık bir tonla boyadım. Bu şekilde tek renkte ama farklı tonlarda bir boyama ile daha gerçekçi bir görünüm elde ediyorum

Üst splinter kamuflaj için baz renk olarak Tamiya XF-22 Rlm Grey (RLM71) ve XF-61 Dark Green (RLM 70) kullandım . Her iki renkte de beyaz ve siyah karışımlarıyla farklı tonlar elde ederek panelleri farklı tonlarda boyadım. Bunu yaparken boya sınırlarının karışmaması için mutlaka bantla maskeledim.

Genel boyamanın son aşaması olarak gövde ve motor yanlarındaki benekleri (RLM 75 ) Gunze Sangyo H69 ile çok yakın mesafeden ve düşük basınçta atarak yaptım

Boya işleminden sonra model üzerine komple akrilik vernik attım. Verniğin kurumasını takiben siyah yağlı boya ile silerek model üzerindeki bütün panel ve detayların belirginleşmesi sağladım. Sırada çıkartmalar var...

Çıkartmaların yerlerine yapıştırılmasında Micro-Sol zaman zaman vazgeçilmez bir malzeme oluyor. Ancak bu modelin çıkarmalarında sorun çıkaracak bir durum yok. Ama parlak verniğin mutlaka atılması lazım. Bir Luftwaffe uçağı olması sebebiyle çıkartma setinde "gamalı haç" bulunmuyor. Ben X-tradecal çıkartma setinden bir çift kullandım

Do-217 gibi sera benzeri kanopisi olan uçakların şeffaf parçalarını boyanın en son aşamasında takmaya gayret ediyorum. Böylece model içersine girebilecek boya veya vernik dumanının camda sislenme yapmasını önlemiş oluyorum. Kanopi içindeki detayların ilavesinden sonra şeffaf parçaların yerlerine yapıştırılmasına geçelim...

Şeffaf parçaları yerlerine alıştırdıktan sonra birkaç yerinden az miktarda japon yapıştırıcısı ile yapıştırıyorum. Japon yapıştırıcısını iğne ucu ile çok az miktarda kullanıyorum. Parçayı yerine sabitledikten sonra kalan boşlukları ince uçlu bir fırça kullanarak Kristal Klear ile kapatıyorum. Su bazlı ve beyaz tutkal benzeri bir malzeme olan Kristal Klear kuruduğunda şeffaflaşır. Malzemenin fazlasını ıslak kulak çubuğu ile silip alıyorum. Arada kalanlar kuruduğunda cam ile gövde arası düzgün bir biçimde kapanmış olur.

Kanopinin montajı bitince boyaya geçtim. Kanopi çerçeveleri içeriden RLM02 (Tamiya FX-22) renkte olduğu için önce bu rengi attım. Bunun üzerine kamuflaj paternine göre gelen renkleri uyguladım.

Bu şekilde biten modelin olmazsa olmazı olan eskitmelere geldi sıra. Kanat üzerinden ve motor kaportalarından arkaya doğru akan eksoz gazlarının oluşturduğu isle eskitmeye başladım. Boya tabancası ile kontrollü bir şekilde kahverengi tonları ille bu isleri yaptım.

Modelin boyası bitince son kat olarak mat vernik uyguladım. Mat verniğin oluşturduğu hafif tozlanmayı ve donuk görüntüyü önlemek için yassı bir fırça ile modeli uçuş istikametine göre (!) fırçaladım. Bu hem tozu temizliyor hem de çok hafif bir parlaklıkla modeli daha güzel gösteriyor.

Metal eskitme için kullandığım kalem. Kurşun kalem şeklinde ama içindeki malzeme metalik toz. Biraz yağlı ve parlak olduğundan ilk uygulamada çok belirgin ama hafifçe fırçaladığınızda yüzeye iyice yapışıp matlaşıyor. Kalem üzerinde Berol Karismacolor yazılı . Grafik malzemesi satan büyük kırtasiyelerde bunu veya benzerini bulmak mümkün . Metalik kalemi kullanarak özellikle panel kenarları ve servis kapları kenarlarına boya aşınması görüntüsü verdim. İşlem bitince yüzeyleri tekrar fırçaladım.

Kanat altı mühimmatı güdümlü Fritz bombası. Parçalar hafif deforme olduğundan düzeltmek biraz zaman aldı. Burun kısmındaki tapayı kesip yeniden yaptım

 

Son detaylar ... Sağlam olması için anten direğini enjektör iğnesinden yeniden şekillendirdim. Anten telini .015 misinadan yaptım. Misinayı yapıştırmak için japon yapıştırıcısı, hızlı dondurmak için aktivatör veya bol miktarda sabır lazım. Trafik lambaları olmadan olmaz . Önce gümüş sonra üstüne şeffaf kırmızı(sol kanat) ve mavi-yeşil (sağ kanat) .

Özkan Türker © 2004

 

 

 
Bu sayfadaki yazı ve fotografların tüm hakları  www.ozkanturker.com sitesine ve yazarına aittir. İzinsiz kullanılamaz.