GALERİ

www.ozkanturker.com


 

Anasayfa  Galeri Menü

Republic P-47 C5 Thunderbolt
Tamiya 1/48
Tolga Ülgür

 

 

 

 

Tarihçe:

P-47 nin tasarımını Seversky ve Kartveli adındaki iki Rus mühendisin ortak çalışmalarının ulaştığı son nokta olarak tanımlayabiliriz.

Seversky ABD deki uçak endüstrisinin gelişimini incelemek üzere görevli geldiği ABD ye iltica ederek US Army Corps da çalışmaya başladı. Daha sonra 1931 de NewYork Farmingdale de “Seversky Aircraft Corp” u kurdu. Sonraları firmanın adı 1939 da “Republic Aircraft Corporation” olarak değişti. İlk tasarlanan uçak pek başarı getirmeyen SEV3 oldu.  Sırasıyla P35, P43 ve P-47 nin prototipi XP-47  üretilen diğer  modeller oldu.

P-47 Thunderbolt serisinin ilk modeli olan P-47B Aralık 1941 de tamamlandı ve uçak Amerikan Hava kuvvetlerince kabul edildi. Sonraki versiyon olan P-47 C ise 1942 Eylül’ünde üretilmeye başladı. P-47 C'lerin toplam 602 adetlik üretimi 4 farklı partide gerçekleşti.

Bunlar P-47 C RE, P-47 C1 RE, P-47 C2 RE ve P-47 C5 RE versiyonlarıydı. Bu sırada ABD Avrupa da savaşa yoğun şekilde dahil olmuştu ve P-47 C ler 1942 Aralık ayında İngiltere ye gönderilmeye başladılar ve ilk olarak 8 th FG tarafından kullanıldılar.

Modeli yapılan 1943 yazında 334 th FS 4 th Fighter group a ait Capt. Gill Ross tarafından kullanılmış “Little Butch” isimli uçak.

 

 Model:

Kit  hakkında fazla söz söylemeye gerek yok aslında. Tamiya'nın 2002-03 yılları arasında çıkardığı P-47 kitleri gerek yapım rahatlığı gerekse görünüm olarak son derece başarılılar. Bu nedenle yaptıkça yapasım geliyor ve sonunda evde farklı filolara ait uçaklardan oluşan bir karma  P-47 filosunun oluşması an meselesi.

Filo kurmak sözkonusu olunca, olaya ilk versiyonlardan örneklerle başlamak gerekir düşüncesiyle ve de isteğiyle hareket ederek  P-47 D kitinden küçük bir modifikasyon ile C versiyonu üretmeye karar vermem zor olmadı.

Yapım aşamasına geçmeden hemen belirtmeliyim ki, Tamiya'nın çıkartmaları maalesef hala çok kalın görünümlüler.

 Yapım :

   

P-47 "C" nin  sonraki ve daha iyi  bilinen "D" versiyonlarından dış görünüş olarak başlıca farkı, burun kısmındaki "cowling flap" larının sayısı ile gövde altı karın yapısı. "C" versiyonlarında cowling flap sayısı "D" versiyonuna göre daha az. (Her iki tarafta da ikişer adet eksik) Bunun dışında başlangıçta P-47 C ler "D" versiyonlarından farklı olarak önceki "B" modellerinde olduğu gibi şişkin olmayan düz bir karın yapısına sahiptiler. Daha sonraları Ingiltere'ye yollanan P-47 C'ler ihtiyaç nedeniyle bulundukları alanlarda "retrofit" edilerek "D" modelleri  gibi gövde altı atılabilir ek yakıt tankı taşıyabilmesi için şişkin bir karın yapısına sahip oldular. Ben de modeli ETO (European Theatre Operation) da görev almış  haliyle yapmaya karar verdim. Bu durumda, yapılacak değişiklikler  burun kısmındaki flaplar  ve modele  uygun dekal bulmakla sınırlı kaldı.

Bunun için Loon Model in P-47 C tadilat seti  ile  Aeromaster’in Early Days Pt. 2 48391  çıkartmalarını almak yeterli oldu. Loon Model’in seti rahat monte edilebiliyor  ve  kaliteli resin den imal edilmiş. Flaplar açık ya da kapalı olarak yapılabiliyor.

Buna ilaveten her zamanki gibi kokpitte Eduard'ın PE kemerleri kullanıldı. Daha sonra bitime yakın Tally Ho'nun PE nişangahını da ekledim. Sonuç memnun edici...

 

 

Tamiya'nın kutusundan üç farklı tipte pervane çıkıyor.

Bunlar:

  • Hamilton standart pervane : Razorback  versiyonlarından sadece D-22 RE  ve Farmingdale üretimi D-25 RE, D27 RE kodlu bubble kanopili P-47 lerde kullanılmıştır.

  • Curtis Electric 12 ft 2 inch lik pervane :D-22 öncesi tüm Razorback lerde kullanıldı)

  • Curtis Electric 13 ft 1 inch lik yeni tip pervane:-Razorback lerden sadece Evansville yapımı D-23 lerde; Evansville de üretilen tüm RA kodlu bubbletoplarda ve Farmingdale üretimi D-28 RE ve D-30 RE versiyonlarında  kullanılmışlardır.

Yukarıdaki detaydan da anlaşılacağı üzere  bu modelde  12' 2" çaplı eski tip Curtiss Electric pervanesi kullanıldı. D15 lerden itibaren standart hale gelen kanat pylonları doğal olarak C5 için kullanılmadı

 

 

Hemen hemen hiç macun kullanılmadan toplanan modelin boyanmasında Gunze'nin Olive drab ile Tamiya'nın Neutral Grey akrilikleri kullanıldı. Kuyruk ve yükseliş dümenindeki  beyaz bantlar (ETO ID bands) dekal yerine akrilik beyaz kullanılarak oluşturuldu.

 

 

 

 

 

 

Son derece sorunsuz bitirilebilen Tamiya'nın leziz  P-47'lerinde sıra bir süre sonra bubbletop versiyonlara gelecek. Keşke piyasadaki her kit bu kadar sorunsuz ve de leziz olsa. Amin..

                              

Kaynaklar :

 

-P-47 THUNDERBOLT in action -Squadron Signal

-P-47 THUNDERBOLT Detail in Scale -Squadron signal

-THUNDERBOLT in the European theatre –Squadron signal

-P-47 Walk around-Squadron signal

-Republic P-47 Thunderbolt –Warpaint

 

 

Tolga Ülgür © 2005

 

Bu sayfadaki yazı ve fotografların tüm hakları  www.ozkanturker.com sitesine ve yazarına aittir. İzinsiz kullanılamaz.