GALERİ

www.ozkanturker.com


 

Anasayfa  Galeri Menü

U-552 Type VII C
Revell 1/72
Özkan Türker
 

Modelin yapımıyla ilgili yazıma başlarken neredeyse üç yıllık bir yılan hikayesine dönen yapım macerasına sabırla katlanan eşime, modelci arkadaşlarıma ve modeli kolleksiyonu için sipariş eden sayın Selçuk Kolay'a  teşekkür ederim. Bir modelin yapımı bu kadar sürer mi ? Elbette ki hayır ama burada yazmakla bitmeyecek birtakım aksilikler, beceriksizlikler, titizlenmeler ve zaman ayıramama problemleri ile bu  kadar yayılmayı becerdim. Şimdi izninizle sanki böyle bir şey olmamış da oturup bir çırpıda bitirivermişim gibi modeli anlatmaya çalışayım...

Tarihçe kısmına da bir şeyler karalamak gerekiyor ama nereden başlanır nerede bırakmak gerekir bilemedim. Kendimi bu işlere sardırdığım yıllar boyunca hayranlık ve saygı duyduğum denizaltılar ve mürettebatları için ne yazsam yavan kalacak eminim. Bu modelin yapımı sırasında sıkça ziyaret ettiğim www.uboat.net ve modelini yaptığım denizaltı U-552 nin sayfası www.u552.de tarihçe ve diğer bilgiler için önerebileceğim adresler . Genel denizaltı bilgileri için ise Türkçe olan www.denizaltici.com sayfasına da bakmanızı hararetle tavsiye ederim.

Model

Revell tarafından çıkarılan bu iri cüsseli model meraklılarını  hayal kırıklığı yaratmayacak derecede detaylı ve sorunsuz bir montajı olduğunu söyleyebilirim. İki parça gövde üzerine  yine iki parçadan oluşan  güverte geliyor. Kutu içindeki mevcut malzeme ile ve biraz  ilave beceri ve sabır ile  oldukça  düzgün model örnekleri çıkarabilmek mümkün. Boyama ve çıkartma seçenekleri de  dört model yapılabilecek şekilde  verilmiş.

Kit içinde çıkanlarla yetinmez daha fazlasını ararsanız model için üretilmiş pek çok detay seti, figür ve çıkartma  bulma şansınız var. Yaptığım modelde  kit ile birlikte kullanılan ilave setlere de burada değineyim :

- Nautilius Model'in çıkardığı ahşap malzemeden lazer kesim , güverte ve yelken tabanı. #72-501

- Eduard metal detay seti #53008

- CMK yelken ve silah detay seti #N72004

- Yankee Modelworks "mukavim tekne" üst parçaları #YKM-7201

Yapım

Kutudan çıkan malzeme ile eli yüzü düzgün bir modelin boyaya hazır hale getirilmesi tecrübeli bir modelcinin 2-3 günlük zamanını alır. Ancak işin içine benim gibi birkaç detay setini dahil edince durum değişiveriyor. Detay setlerindeki parçaların bir kısmı kesiştiği, bazıları da çakıştığı için hangisinin  ne zaman kullanılacağını oturup öncelikle belirlemek gerekiyor. Bu nedenle bir süre bu konuda yapım kılavuzlarını önüme alıp ders çalıştım. Bazı parçaları kitten kullanmayı tercih ederken detay setlerindeki daha güzel parçalar arasında da tercihleri belirleyip yapım kılavuzuna notlarını ekledim.

Modele başlangıç gövdedeki tahliye ızgaralarının açılması ile başladı. Gövde içinden kapalı olan bu kısımların inceltilerek bütün deliklerin patlatılması uzun ve dikkat isteyen bir çalışma gerektiriyor. Izgaraların  yerlerini belirledikten sonra Dremel'e taktığım kesici uç ile işleme başladım. Motorun yüksek hızı nedeniyle plastik çok hızlı ısınıp erime eğilimi gösterdiğinden oldukça yavaş ve kontrollü çalışarak birkaç küçük kaza ile bitirdim..

Gövde iki yarısı üzerindeki delikleri tamamladıktan sonra gövde parçalarını birleştirdim. Omurgada oluşan seviye farklılıkları macunlandı ve düzeltildi.

 Maruz kaldığı bu işkencenin izlerinin kuruması için gövdeyi bir kenara terk ederek lazer kesim üst güverte detayına el attım. Hafif bir zımparanın ardından  ahşap malzemeye ince bir kat akrilik verniği fırça ile attım. Kullanılan ağaç türünden dolayı oldukça açık renkli bu parçaları daha "ağır" bir görüntü için yağlı boya ile sildim. Güverte de boyanacak olmasına rağmen  daha sonra yapılacak boya eskimelerini müteakip aşınmalarla ağacın görünmesi düşünülmüştü.

 

 

Modelin yapımındaki en kritik parçalar  model tamamlandığında neredeyse tamamı görünmeyecek olan "mukavim tekne" üst detay parçalarının  hazırlanması ve yerlerine oturtulmasıydı. Üç büyük parçadan oluşan bu detay seti için imalatçı beyler pek fazla montaj detayı vermeye gerek duymamışlardı. Verilen basit bir anlatıma göre yola çıkıp gövde içindeki seviyelerine göre yataklarını hazırlama beceri ve bilgisi modelciye bırakılmıştı. Ehh o kadar para bayılıp da bunu alan adam nasıl olsa o kadarını da yapardı değil mi?  Borazancıbaşı edasıyla bu işi de biraz uğraştıktan sonra kıvırdım sayılır. İşin tehlikeli yanı daha sonra bu parçalardaki en ufak  bir oynama veya kırılma hadisesine müdahale şansının olmamasıydı. Bu sebeple çok iyi oturmalı ve yapışmalıydı, yoksa... Orasını anlatmayacağım kısımların içinde  bırakıyorum müsadenizle...

 

Mukavim tekne detayları boyanıp yerlerine sabitlendikten sonra vedalaşıp üst güverte parçasını yerine oturttum. Kıç tarafta oldukça muntazam oturan bu parça yelkenden itibaren öne doğru disiplini elden bırakıp daha dar bir şekilde ilerledi. Gövde ise içindeki destek postaları sebebiyle bu parçalara uydurulamayacak kadar sağlam ve katıydı. Postaları çıkarıp yeniden şekillendirme gibi bir lüksümün olmaması sebebiyle yapılması gereken işlem gövdenin geliş formuna göre ahşap güverte yanlarının plastik şeritlerle ıslah edilmesi şeklinde oluştu. Güverte kaplamasının yaptığı bu terbiyesizlikten Eduard'ın detay setindeki metal döşeme de nasibini aldı. Neyse ki oldukça az bir kısmı kesip zımpara ile düzelterek bu iki detayı birbirine alıştırabildim.

Eduard setten alınan detay parçaları gövde üzerine yerleştikçe model daha da güzelleşmeye başladı. Bu sete dahil olan onlarca menteşe, kapak, ızgara ve adını bilemeyeceğim ıvır zıvırın model üzerine yerleştirilmesi  oyalayıcı bir işlem oldu. Aynı şekilde yelken üzerine de bu uygulamalar yapıldı.

Bu arada gövde yüzeyine de el attım. Kit kutudan çıktığı şekilde yapıldığında oldukça temiz ve düzgün yüzeye sahip. Benim düşündüğüm U-552 ise  Atlantik'te boğuşmuş , yorgun  görünümlü bir U-Bot olmalıydı. Bu fikirden yola çıkarak gövde yüzeyini biraz bozmaya karar verdim. Sellülozik tinerle incelttiğim Tamiya Putty'yi yassı bir fırça ile bütün yüzeye uyguladım. Çok düzgün olmayan, fırçayla yeni tanışmış anaokulu veledi tarzı  bu çalışma ile buzdolabı gibi parlak ve düzgün yüzey  mat ve bozuk bir hal aldı. Sac inkişafını belirleyen hatlardaki muntazam ve abartılı detayı da çok hafif zımpara ovalamaları ile daha gerçekçi hale getirdim.

 

Yapım kılavuzlarına göre artık yapıştıracak bir şey kalmayınca  yeni bir aşamanın kapısını çalmaya başladım : Boyama

 

 

 

 

Bu sayfadaki yazı ve fotografların tüm hakları  www.ozkanturker.com sitesine ve yazarına aittir. İzinsiz kullanılamaz.