GALERİ

www.ozkanturker.com


 

Anasayfa  Galeri Menü

Jagdpanzer 38(t) Hetzer
El Yapımı 1/6
Özkan Türker - Nejat Çuhadaroğlu
 

Hikayemiz bundan yaklaşık dört yıl önce Nejat'ın "baba 1/6 Hetzer yapalım iyi gider" şeklinde verdiği gaz ve tacizlerle başlamış oldu. Modelin temel olarak basit hatlara sahip oluşu ve çok fazla sıkıcı parçasının olmaması  beni cesaretlendirdi. Ama yine de " Patron bir sürü parçanın elde tek tek yapılıp kalıplanması lazım. Düzgün birşeylerin çıkması  epey zaman alır, keşke bir prototip makinası olsa işimiz kolaylaşırdı" dememle "makina bizde var zaten"  dedi ve projenin şekli bir anda belirginleşti.

Meslek icabı ( CAD modelle) Hetzer'in çizilmesi beni çok fazla bozmazdı . Gerekli çizimler olduktan sonra iş  azimli farenini yaptıklarını tekrarlanmaktan ibaretti. Bu doğrultuda bulabildiğimiz ne kadar döküman varsa edindik. Paranın açmayacağı kapı yoktur. Yeterki  istek ve para doğru noktada doğru insanların elinde kesişsin.

Çizimlere başlarken elimizde bir de Bilek'in 1/35 Hetzer modeli bulunuyordu. Bu sayede işimiz çok daha kolaylaştı. Öncelikle çizimlerin CAD ortamına aktarılması yapıldı. Bu çizimleri modelle karşılaştırarak ufak tefek hataların düzeltilmesi gerekli oldu. Hesap kitap işlerine fazla boğulmamak için  Hetzer'i önce gerçek boyutları ile çizdim. Daha sonra 1/6 ölçeğe küçülttüm ve bizim "koca bebek" in  ebatları belli oldu.

Çizim işleri tamamlanınca bunlardan yola çıkarak kalıpları alınacak parçaların modellemesine geçtim. Tekerlek,makara,tahrik dişlileri,palet baklası, taret, namlu ve adını bilemediğim birtakım parçaları bilgisayar ortamında modelledim. Ayrıca şase ve üst zırh plakasının çizimleri de yapıldı. Bütün bu çizim yığını bir CD içinde Nejat'a teslim edildi.

Aradan birkaç hafta geçmemişti ki bir gün bütün parçaları hazır vaziyette kapının önünde buluverdim. Şase 3mm alüminyum levhadan CNC de kesilmiş ve gerekli açılarda düzgün bir biçimde kıvrılmıştı. Aynı şekilde üst plaka da 1.5mm alüminyum levhadan kıvrılmış ve punta atılarak sabitlenmişti. Kalıplanacak parçalar prototip makinasında bir çeşit plastik malzeme ile üretilmişti. Yüzey kalitesi tekrar elden geçirilmelerini gerektirse de , "bulup da bunayanlardan" olmamak için  sesimi çıkarmadan işe koyuldum.

 

Parçaların ölçüleri kontrol edilerek işe giriştim. Gelen modeller  makul toleranslar içinde uyumluydu. Ufak tefek bozulmaları kadının kızını hatırlayarak düzeltme yoluna gittim. Çünkü bu modellerin maliyeti piyasada yaptırmaya kalktığınızda oldukça yüklü tutacak seviyede. Müsriflik sınırlarında dolaşmadan işleri toparladık. Çelik macun  ve model macunu  kullanılarak düzeltmeler yapıldıktan sonra parçaların üzerindeki diğer küçük detayların ilavesi yapıldı.

Kaporta kısmına gelinince işler biraz seyir değiştirdi. Alüminyum işlemesi güzel olduğu kadar  yapıştırılması,sabitlenmesi zor bir malzeme...Yapıştırıcı olarak  Uhu Metal  yapıştırıcı kullandım. Ancak bu yapıştırıcı hem geç kuruduğu hem de elastik özelliği olduğu için birleşme yerlerinde küçük vidalar kullanarak işi sağlama aldım.

Hetzer kardeşler : Üsteki Bilek 1/35 alttaki malum 1/6

 

Tahrik dişlisinin 1/35'lik numunesi ve prototip makinasından çıka 1/6 lık  örneği. Diğer detay ilaveleri yüzey tesviyesi ve astardan sonra ilave edildi.

Tekerlek modelleri

Taret (yada top zırhı desek  daha mı doğru) kısmı  da prototip makinasında üretildi . Yerine yapıştırıldıktan sonra çelik macun ve zımpara işlemi ile düzgün bir şekil verildi ve üst plakası yerleştirildi. Daha sonra döküm metal  görüntüsü vermesi için  elden geçirilecek.

Tekerlek  yataklarını oluşturan parçalar modelden alınan kalıba dört adet resin döküm ile üretildi. Modelin bütün ağırlığını  bu parçalar taşıyacağı için işi sağlama alıp sadece yapıştırmakla kalmadım parçaların içine gömülen cıvatalarla şase içinden bağladım.

Montaj aşamasında çekilmiş iki foto... Büyük modelle uğraşmanın zevki de bir başka... İçine gir çalış :)

Montajdan sonra parçaların birleşim yerleri çelik macun ile düzeltildi. Artık görülmesi zor olsa da gövde altındaki  panel ve cıvata detayları ilave edildi.

Periskop  kapağının yapımı. Model için gereken periskop ilerleyen yıllarda hazır model olarak bulundu ve yerine yerleştirildi !

Palet baklalarının silikon kalıbı ve dökülen parçalar.Bir miktar palet baklası döküldükten sonra sevgili Tahir Özcivan kardeşimin uyarısı ile hatalı olduklarını tespit ettik. Mevcut baklalardan yemek bile olmayacağı için çöpe gönderdikten sonra lüzum eden düzeltmeleri yaparak tekrar üretime geçtim. Model için yaklaşık ikiyüz (200) bakla gerekiyordu. Biraz çakallık yaparak  düz  konumda bulunacak kısımlar için onlu grup bakla  kalıbı alarak  imalat süresini kısalttım. Dönüş ve eğimli olması gereken yerlerde tekli baklalar delinerek pimlendi ve yerlerine yapıştırıldı.

 

Modellerden  silikon kalıp alınması  için hazırlık çalışması . Silikonun çok iyi karıştırılması ve hava kalmaması için donma süresini biraz uzun tuttum. Palet baklası hariç diğer bütün parçaların kalıpları tek yönlü olarak hazırlandı. Bütün parçalar sorunsuz olarak çoğaltıldı.

Gövdede düzeltme işleri çelik macun ile yapıldı. Gövde arkasındaki starter muhafazasını tornada şekillendirdim.

Zırhtaki kaynak yerlerini sellülozik oto macunu  kullanarak yaptım. Kaynak olan kısımların  çevresini bantla kapattıktan sonra sıvılaştırılmış macun  ile  doldurdum.  Yüzey kuruması gerçekleşince plastik bir parça ile kaynak görüntüsünü vermeye çalıştım. Sanırım oldu... 

Avadanlık kutusu plastik levha ve  çubuklardan (şerit menteşe için) imal edildi. Kutunun kemer tokası , kemer gibi aksesuarları yine ileriki yıllarda hazır olarak temin edildi

Gövde üzerinin diğer detaylarından makineli tüfek yatağı tornada işlendi. Kapak menteşeleri yine resinden dökülerek imal edildi. Kapak içi kilit detayları plastik parçalardan üretildi...

Arkadaki tekerlek (idler olanı, Türkçesini bulamadım) yataklarını birer adet (sağ-sol)  çzimlerden yola çıkarak kalın plastik levhadan yaptım

Aradan geçen uzun bekleme aylarını saymazsak model  2008 başlarında toparlanmış ve hatta montaj ve boyama aşamasına gelmiş oldu. Sakın bu arada  başka modeller yapmadık sanmayın... Yanılırsınız.

Cer dişlilerinin yatakları  yine torna marifetiyle şekillendirildikten sonra yerlerine monte edildi. Tekerlekler, dişliler derken sıra  palet baklalarının sıralanmasına geldi. Boya kokusunu almaya başlamıştık...

Model boyaya hazır hale geldi. Sağ taraftaki anten yuvası yine tornada şekillendirildikten sonra yerini buldu. Yüzeyin temiz ve muntazam  görüntüsünü bozmak için astarı fırça ile inceltilmiş selülozik  oto macunu ile yaptık. Tankın yüzeyi portakal kabuğu gibi şekillendi. Özellikle mantletin döküm  görüntüsü kazanması gerekliydi.

Artık boyamaya başladık... Elimizde bir yığın döküman ve fotoğraf olunca işler karışıyor. İçlerinden  Nejat'ın gözüne hoş görünen bir tanesinde karar kıldık. Kullandığımız  renkler ve boyalar için pek detay veremeyeceğim. Bir çok markadan boya ile yapılan karışımlar, denemeler üst üste geldi. Çala çala bir havaya çevireceğiz sonunda...

Boyanın kabası bitince böyle bir şekil oluştu. Ama daha çok iş var...

Nejat  boya tabancasını kapıp  sarının sınırlarını belirlemeye başladı. Yıkama ve eskitme  etkilerini dikkate alarak renk tonlarını açarak çalıştık. Bazen tekrar  tekrar boyanan yerler oldu. Boyalar kat yaptı neredeyse. Gerçek tank da öyle değilmidir ki ?

Genel kamuflaj şeması üzerine fırça ile yapılan "V" şekilli benekler Nejat'ı epey uğraştırdı.

Model ürerine yıkama ve eskitme uygulamaları  benim katılmadığım sürelerde Nejat tarafından yapıldı. Fotoğraflama imkanımız olmadığı için bu aşamaları "bildiğiniz,okuduğunuz klasik yöntemler işte" diyerek geçiştireyim... Modelin neredeyse bitmiş halini Modelday 2008 kapsamında yaptığımız sergide görüp fotoğraflama imkanını buldum. Son zamanlarda 1/6 ölçekte çıkan pek çok aksesuar ile  model neredeyse tamamlanmıştı. Önümüzdeki birkaç yıl içinde modelin bir dioramada kullanılma ihtimali çok yüksek . Yeni fotoğrafların ilavesine kadar iyi seyirler.

Özkan Türker © 2008

 

 

 

 

 

Bu sayfadaki yazı ve fotografların tüm hakları  www.ozkanturker.com sitesine ve yazarına aittir. İzinsiz kullanılamaz.