GALERİ

www.ozkanturker.com


 

Anasayfa  Galeri Menü

Supermarine Spitfire Mk Vb "Phyl Marie"
Tamiya 1/48
Ayhan Toplu
 

 

 

 

"Bandits at 8 o'clock move in behind us

Ten ME-109's out of the sun

Ascending and turning out spitfires to face them

Heading straight for them I press my guns."

 Makaleye başlamadan önce, aklımda Spitfire imgesini oluşturmaya çalıştım. İlk gençlik yıllarımdan kalan Iron Maiden' ın Aces High şarkısının video klip görüntüleri aklıma düştü hemen.*

 

Modelciler arasında Bf109 ve Fw190'ın popülerliği çok daha fazla olmasına rağmen, bana göre savaşı kazanan İngiliz azminin göklerdeki kanıtıdır bu uçak. Sevimli siluetine rağmen Kanal Savaş'ında düşürülen hemen hemen tüm Alman avcı pilotlarını dediği gibi" beni düşüren bir Spitfire idi" lafını kanıtlarcasına düşmanından da haklı bir saygı gören gerçek bir savaş makinesiydi.

Kariyerine 1936 yılında bir yarışma uçağı olarak başlayan Spitfire, 24 farklı versiyonu ile büyük savaş boyunca her türlü görev için üretilmiş, savaştan sonrada, 50'li yıllara kadar Türk Hava Kuvvetlerinin içinde bulunduğu dünyadaki diğer hava kuvvetleri tarafından da başarıyla kullanılmış, hala İkinci Dünya Savaşı ile ilgili birçok film ve belgeselde de başrolü oynamaya devam etmiştir.

Modelini yaptığım Mk.V modeli, 1941 yılında İngiliz Kanal'ında yeni görülmeye başlanan Fw-190'lara tepki olarak doğmuştur. Mk.V'lerde 1470 beygirlik Rolls Royce Merlin motoru ve üç palli pervane kullanılmıştır. Performans olarak Fw-190' dan hiç de aşağıda olmayan bu model, saatte 600 km hız ile 11,400 metreye kadar tırmanabiliyordu. Silah olarak 4 adet 7,7mm.lik makineli tüfeğe iki adet de 20 mm.lik Hispano topu eşlik ediyordu. Ayrıca yaklaşık 12 sene boyunca üretilen tüm Spitfireların 3/1' i de bu modele aitti.

 

 

Yapım:

Aslında söylenebilecek fazla bir şey yok modelin yapım aşaması ile ilgili. Bilinen üstün Tamiya teknolojisi ile birkaç yere dikkat ettiğiniz sürece bu aşamada fazlaca bir sıkıntı yaşamazsınız. Bu modeli ilk yapışımdan kaynaklı sanırım, özellikle alt ve üst kanat birleşimlerinde biraz sıkıntı yaşadım. Yok olmamakta ısrar eden birleşme çizgisini belini 4-5 katlık surfacer500 uygulaması ile kırdım. Model, iyi birleşmenin yanında gayet yeterli detay seviyesini de sunuyor. Eklemelerim sadece Eduard renkli kemer ve Aires egzozlar oldu. Kitten çıkan egzozlar da gayet yeterli olmasına rağmen, Airesi tercih etmemin sebebi çıkışlarının zaten delik olmasından dolayıydı. İnsan belli bir zaman sonra modelcilikte tembelleşiyor mu ne? Sorunsuz montaj aşamasının ardından modeli surfacer1200 ile astarladım, ön gölgelemesini yaptım ve ana kamuflaja hazır hale getirdim.

Boyama

Boyamada Gunze Sangyo renklerini tercih ettim. Yeşili biraz garip durmasına rağmen tonlama aşamasında nasılsa çözerim deyip fazla aklıma takmadım. İlk olarak kamuflaj yeşilini sert geçişli yapmak için UHUTAC ile maskeledim. Rengi attıktan sonra yine aynı renk ile geçişleri biraz yumuşatmak amacıyla hafifçe üstlerinden geçtim. Bu sadece ecnebilerin "personal taste" dediği durumdan ötürü oldu. Sert geçişli kamuflaj uygulamaları benim gözüme göre modeli fazla standart yapıyor, uçağın paterninin elverdiği mümkün olan en yumuşak geçiş, sanki gerçekçiliğini artırıyor gibi. Dediğim gibi bu olay sadece benim takıntımdan dolayı. Modelin üzerinde ton yaratmaya yönelik çeşitli aşamalardan sonra boyama aşamasını da geçtim. Bundan sonra modele genel olarak selülozik tinerle inceltilmiş X-22 uyguladım. Ama yine tembellikten midir nedir, bir türlü istediğim yüzeyi yakalayamadım. Bu bana bazı yerlerde parlayan stenciller olarak geri döndü. Parlak verniğin kurumasının ardından su altında 2000 zımpara ile modeli ovaladım. Bu her zaman dediğim gibi çıkartma öncesi azami pürüzsüz yüzey sağlıyor. Eğer siz de denerseniz bu aşamadan sonra hafifçe matlaşan vernik katmanı canınızı sıkmasın, zaten çıkartma öncesi verniğin amacı çıkartmaların altında hava kabarcığı yaratmayacak düz bir yüzey sağlamak değil mi?

Bebek poposu gibi ovaladığım modelin kurumasının ardından çıkartma aşamasına geldim. Maalesef Tamiya cephesinden çıkartma konusunda hala bir gelişme olmamasından dolayı Aeromaster' ın "After the Battle" setinden KH-P kodlu uçağı yapmaya karar verdim. Diğer profillerin birbirin benzemesinin arasından bu profil, sol taraftaki "Phyl marie" yazısı ile sıyrılmayı başardı. Aeromaster olayın hakkını vererek ortaya 10 numaralık iş çıkarmış. Setin belki de tek problemi, sadece tek uçaklık stencil setinin çıkıyor oluşu. Ama zaten kaç Mk5 yapabilirsiniz ki, yoksa yapar mısınız? :D

 

 

Herşey sorunsuz geçince haliyle pek de yazacak birşey olmuyor, çıkartmaların ardından ikinci kat parlak vernikle modeli korumaya aldım. Yağlı boya yıkaması ve az biraz pisletme ve isletmenin ardından modelim genel olarak bitmiş oldu.

 

Ayhan Toplu © Nisan 2011

 

- Aeromaster #48682 After the Battle pt 2

- Eduard renkli RAF PE kemer seti

- Aires egzozlar

* http://www.youtube.com/watch?v=GghCs_C65v0&feature=related

 

Not: Modelin bitiminin ardından sitede dolaşırken aynı uçağı, sayın Tolga Ülgür'ün de yapmış olduğunu görmek hoş bir gülümseme yarattı bünyemde.

 

Bu sayfadaki yazı ve fotografların tüm hakları  www.ozkanturker.com sitesine ve yazarına aittir. İzinsiz kullanılamaz.